L'isolation pour un meilleur avenir

 

 Verplichte dakisolatie tegen 2020

 16 januari 2017

Vlaanderen telt zo’n 2,9 miljoen woningen, maar amper 200.000 daarvan zijn voldoende energiezuinig. De helft van de Vlaamse huizen is namelijk ouder dan veertig jaar en jaarlijks wordt daar maar zo’n 0,7 procent van gerenoveerd. Om in die toestand verandering te brengen, wil Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) nu volop inzetten op betere renovaties van woningen. Zo komen er in 2020 bijvoorbeeld verplichte minimumnormen voor dakisolatie; alle daken van woningen en huurwoningen die voor januari 2003 op het elektriciteitsnet aangesloten zijn, een minium R-waarde van 0,75 m²K/W halen. De R-waarde is een cijfer dat de mate van isolatie weergeeft.

Wat als je dak de norm niet haalt?
Vanaf 1 januari 2020 krijgen woningen waarvan het dak de minium R-waarde niet haalt vijftien strafpunten toegekend. Dat kan ertoe leiden dat de woning ongeschikt wordt verklaard door de burgemeester en dat de eigenaar verplicht werken zal moeten uitvoeren om de woning opnieuw conform de regels te maken. Belangrijk hierbij is dat in een appartementsgebouw met ontoereikende dakisolatie álle appartementen even veel strafpunten krijgen, niet enkele degene die onder het dak gelegen zijn.

Voor de isolatie van hellende daken is minerale wol het meest efficiënte product. Mineral wol is niet enkel thermische isolerend, maar akoestisch en bovendien onbrandbaar.

Klik hier voor meer info over de voordelen van minerale wol.