OPUSPark, een oase van rust aan de stadsrand

URSAPAN & WALLTEC BLACK sluiten aan op hoge eisen

OPUSPark, het prestigieuze project van projectontwikkelaar Glaudis, bestaat uit 34 ‘villamenten’ en 2 kantoren aan de rand van Herk-de-Stad. Het slim ontwerp focust maximaal op buitengewoon kwalitatief wonen. Dat uit zich onder meer in de duurzame isolatie, het akoestisch comfort en de esthetiek, met URSAPAN en WALLTEC BLACK in de hoofdrollen.

Hoge eisen

OPUSPark, dat momenteel in aanbouw is, combineert centraal wonen in een kleinschalige gemeenschap met de privacy van een villa. De strak ontworpen tuin en het aansluitende domein Olmenhof-Harlaz baden in groen en rust. Beleving, duurzaamheid, een hoge afwerkingsgraad en optimaal akoestisch comfort staan centraal in dit project, dat vlot overvloeit in de omgeving.   

“De isolatieproducten van URSA komen tegemoet aan de hoge eisen binnen dit project”, aldus Marc Bielen (vertegenwoordiger bij groothandel in bouwmaterialen Jansen Bouwprofessional uit Opglabbeek/Oudsbergen). “Als one-stop-shop bieden we klein en groot materiaal aan, machines, gereedschappen enzoverder. We leveren zowel materialen als kennis voor de bouwprofessional en hechten veel belang aan correcte leveringen. Een goede samenwerking met de fabrikant is voor ons cruciaal. De duurzame producten van URSA staan technisch gezien mooi op punt, scoren hoog op thermisch en akoestisch vlak en zijn brandveilig. We merken dat bouwheren duurzame oplossingen, zoals de minerale wol van URSA, meer en meer appreciëren.”

Vlot plaatsbare oplossingen

In OPUSPark werd ongeveer 2.000 m² URSAPAN (spouwplaat eenzijdig bekleed met glasvlies) toegepast. Voor de buitenste schil viel de keuze op WALLTEC BLACK. Marc Bielen: “URSAPAN en WALLTEC BLACK zijn gemakkelijk plaatsbare producten. Ze sluiten zeer goed aan, met het oog op eventuele oneffenheden op het binnenspouwblad en het vermijden van lekkage. Het akoestisch comfort is in dit project, met aanpalend een schoolomgeving, cruciaal. We leverden ondertussen 2.000 m² WALLTEC BLACK. De glaswolplaat heeft een heel hoge toegevoegde waarde inzake lawaaidemping en blijft dankzij het zwarte vlies onzichtbaar in de constructie.”

Tom Caelen (Gebr. Caelen uit Houthalen, dat binnen OPUSPark instaat voor alle ruwbouwwerken) bevestigt: “De goede aansluiting van WALLTEC BLACK op het binnenspouwblad is een troef. Dat is ook de reden waarom we graag met het product werken. Het laat zich eenvoudig en snel plaatsen. Het is vanuit akoestisch oogpunt beter dan de harde varianten en biedt een aardig voordeel op esthetisch vlak. Het zwarte vlies voorkomt, in tegenstelling tot zilverfolie, glinstering. Je ziet niet wat er achter WALLTEC BLACK zit.”

Snelle levering, correct advies

Snelheid van levering is in de huidige tijden een uitdaging. Marc Bielen: “URSA is een Belgische fabrikant met een breed assortiment, waardoor men snel op de bal kan spelen inzake productie- en leveringstermijnen. Waar voor WALLTEC BLACK oorspronkelijk een langere leveringstermijn werd vooropgesteld, heeft men mij na overleg uit de nood geholpen. De snelle, oplossingsgerichte terugkoppeling bevordert de samenwerking. Net als de goede prijs-kwaliteitverhouding. In geval van onduidelijkheden of problemen kan ik steeds terecht bij de technische dienst, die mij ondersteunt en op de hoogte houdt. Zo kreeg ik op vraag van de werfleider basisadvies omtrent de correcte plaatsing van WALLTEC BLACK. De regioverantwoordelijke bezorgde me diezelfde dag nog de nodige voorschriften, tips en tricks. Ook bij vragen omtrent bouwknopen reikt URSA technisch goed onderbouwde oplossingen aan. Op deze manier breiden we als Jansen Bouwprofessional ook elke dag onze kennis uit en zijn we de ideale sparringpartner van de professionals zelf.”

URSA XPS isolatie voor het toekomstige Centre Pompidou museum in Brussel

Bekijk hier de video.

URSA zet woonerf Het Laar op weg naar BEN-kwaliteit

URSA HOMETEC voorziet daken Het Laar van warme jas

Comfortabel en energiezuinig wonen nabij het centrum van Vosselaar. Voor wie zich wil vestigen in de snelgroeiende Antwerpse Kempen, is het alvast een gedroomd uitgangspunt. Met 12 BEN-woningen op een autoluwe site bood DG Woonprojecten een succesvol antwoord op de zoektocht van heel wat Kempenaren.

In het centrum van Vosselaar zit DG Woonprojecten – een samenwerking tussen Domestic Woonprojecten en Jeni Real Estate – momenteel in de laatste rechte lijn naar de oplevering van Woonerf Het Laar. Het woonproject brengt 12 BEN-woningen in een landelijke stijl en privétuin op een autoluwe locatie op wandelafstand van winkels, openbaar vervoer, … “Dat is wellicht één van de verklaringen voor het succes van dit project,” opent Jonas van Dun, projectleider ontwikkeling bij Domestic. “Alle woningen hebben een oppervlakte van zo’n 150m² met daarin drie slaapkamers. Bovendien kunnen de kopers de casco zolderruimte nog volledig naar wens inrichten. We stellen vast dat het gros van de kopers die mogelijkheid benut en het volume onder het dak als één grote ruimte laat afwerken. Later kunnen ze hier dan nog eenvoudig een lichte scheidingswand in plaatsen om twee bijkomende kamers te creëren,” vervolgt Jonas. Met oog op een gezond binnenklimaat en het comfort besteedde de projectontwikkelaar veel aandacht aan de isolatie en luchtdichtheid van onder meer de zolderruimte. “Dat betekent dus ook een goede dakisolatie die vakkundig geplaatst is.”

Totaaloplossing van URSA

Voor die plaatsing keek Domestic in de richting van DDT Dakwerken uit Ravels. “We hebben inderdaad zo’n 1.100m² dakisolatie van het type URSA HOMETEC 35 van 22cm dik geplaatst,” geeft Thomas Dirkx aan. Dat is met de nodige zorg voor luchtdichtheid gebeurd. Alle naden in het dampscherm zijn afgekleefd en de randen hebben we met dichtingsmastiek aan de muren gekleefd. Dankzij het URSA SECO-gamma met het dampscherm, tape en mastiek hebben we een totaalsysteem kunnen toepassen. Intern hebben we vervolgens nog een afwerking geplaatst waarop de stukadoor kan verder werken. Naast het plaatsen van de isolatie omvatte het pakket dakwerken ook de constructie van het houten dakgebinte, plaatsen van koepels, dakramen, lood- en zinkwerken en dakpannen.” En daar houdt het niet mee op voor Thomas. “Onze tweede firma Algemene Schrijnwerkerij Thomas Dirkx mag straks ook de voordeuren, 12 tuinbergingen in thermowood en 2 fietsenstallingen in padoek realiseren. Kortom, dit was voor ons een totaalpakket,” vertelt Thomas Dirkx

Service op maat

De isolatie bestelde Thomas Dirkx bij Deschacht. “Ik werk al jaren met hen samen omwille van de vlotte service, correcte prijzen en het feit dat een afspraak een afspraak is. Ze staan er op het afgesproken uur met de materialen en willen ook flexibel zijn als dat nodig is.”

Arno Bosmans adviseerde Thomas Dirkx tijdens de offerte en onderhandelingen met Domestic. “Op basis van de projecteigenschappen hebben we gericht URSA HOMETEC 35 voorgesteld. De onbeklede minerale wolplaat in rolvorm garandeert hoge thermische prestaties en dat was niet onbelangrijk aangezien de opdrachtgever BEN-woningen wilde bouwen. Naast dit advies hielpen we Thomas ook met de technische fiches en productdocumentatie om aan te leveren aan de architect en opdrachtgever. Tijdens de uitvoering mocht Thomas rekenen op onze service op maat,” besluit Arno.

Geprefereerde isolatiepartner

Deschacht en URSA zijn zeker geen gelegenheidspartners voor dit project. “Als distribiteur van bouwmaterialen onderscheiden we ons met een breed productgamma, een ruime voorraad, snelle levering en technische expertise,” vertelt marketingmanager An Cools. “Om daarin te slagen kiezen we bewust voor doorgedreven samenwerkingen met fabrikanten. Voor de isolatiemarkt hebben we zo onder meer voor het A-merk URSA gekozen. Los van de technische ondersteuning vanuit de isolatiefabrikant biedt zo’n preferred partnership ons het bijkomende voordeel dat we nauw kunnen samenwerken op vlak van communicatie, evenementen, productlanceringen, … en dat op basis van een langetermijnplanning en korte communicatielijnen tussen beide bedrijven.”

Innovatief woonproject aan het water

In de oude industriële zone van het kanaal in Anderlecht trekt Atlantis de aandacht met 87 appartementen en 4 commerciële ruimtes. Het project combineert een eigentijdse look met de vredige sfeer van het water. In een dergelijke setting is akoestiek een belangrijke factor. Goede geluidsisolatie, zoals met WALLTEC, is essentieel.

Energiezuinig bouwen is vandaag de norm. Met het oog op een optimaal wooncomfort. Dat had projectontwikkelaar Eaglestone zeker voor ogen bij de bouw van Atlantis. Wooncomfort wordt niet alleen bepaald door de temperatuur in huis, ook de akoestiek weegt door. Geluidshinder is namelijk een bijzonder storende factor als je optimaal wil genieten van je appartement. Zeker in een omgeving waar zoveel mensen bij elkaar wonen. Vandaar het belang van goede geluidsisolatie.

Goede verhouding prijs-kwaliteit

Voor Atlantis is gekozen voor een akoestische isolatie van de voorzetwanden tussen de appartementen. “Onze verdeler MPRO stelde WALLTEC voor als variant op het lastenboek. Finaal hebben wij beslist om met URSA te werken vanwege de goede prijs-kwaliteitsverhouding”, vertelt Jeroen Van Mullem van bouwheer Cordeel. Marc Desmecht, senior accountmanager bij MPRO bevestigt: “URSA onderscheidt zich inderdaad door hun uitstekende kwaliteit aan een interessante prijs.”

Betrouwbare partner

Zo’n 2 jaar geleden breidde MPRO zijn isolatiegamma uit met URSA producten, op vraag van de klant en dankzij de samenwerking met Koen Slos van URSA. “In het algemeen ben ik heel tevreden over ons partnership. URSA is bijzonder snel in het vinden van een oplossing als zich een probleem voordoet”, zegt Marc. Ook de levertermijnen sluiten goed aan bij de eisen van zijn klanten. Dat URSA de ecologische kar trekt, zoals met het URSA TERRA gamma, is eveneens een belangrijke troef.

Jeroen: “Het was voor mij de eerste keer dat ik met URSA werkte. En ik was aangenaam verrast. De kwaliteit van het product is goed en de glaswolplaten zijn makkelijk hanteerbaar. Het product werd bovendien vlot geleverd op de werf en er was nooit een probleem met de voorraad. Ik zal het in de toekomst zeker aanbevelen voor gelijkaardige projecten.”

Betaalbaar wonen in voormalig kantoorgebouw

In Sint-Lambrechts-Woluwe startte eind september 2020 de herontwikkeling van Antares, een voormalig kantoorgebouw op de Plejadenlaan. Met de ontwikkeling van 79 wooneenheden wil de gemeente betaalbare huisvesting voorzien in een goed gelegen wijk, niet ver van het centrum van Brussel. Met zoveel flats in één gebouw is goede akoestische isolatie, zoals de minerale wol URSACOUSTIC uit het URSA TERRA assortiment, geen overbodige luxe.

Met de herbestemming van het oude bureaucomplex zet sociaal-vastgoedinvesteerder Inclusio maximaal in op circulaire economie en duurzame ontwikkeling. Het Antares project is laureaat van Be Circular 2019 en wordt opgeleverd in 2021. De materialen werden onder andere gekozen op basis van hun levensduur. De invulling van de wooneenheden heeft een maatschappelijke functie. Het Sociaal Verhuurkantoor van Sint-Lambrechts-Woluwe zal de woningen onderverhuren volgens hun sociaal beleid.

Makkelijk en aangenaam te plaatsen

In een project van deze omvang loeren lawaai en overlast om het hoekje. Daarom werden alle scheidingswanden en valse plafonds voorzien van de geluidsisolatie URSACOUSTIC. “De scheidingswanden zijn uitgevoerd in lichte gipsplaten. URSA was interessant omdat ze verschillende diktes aan isolatie aanbieden”, vertelt Corentin Van Roey, werfleider bij aannemer Thomas & Piron Renovaties. “Zo hadden we slechts één leverancier voor alles.”

Dealer SFIC bevestigt: “URSA heeft een mooi, uitgebreid gamma met kwaliteitsvolle isolatieproducten. De minerale wolplaat URSACOUSTIC is zeer makkelijk te plaatsen en een aangenaam product om mee te werken. Onze klanten zijn er allen zeer tevreden van. We hebben dit product dan ook met een gerust hart voorgesteld op de Antares werf.”

Uitstekende service

Niet alleen de kwaliteit van het product speelde een rol in de keuze voor URSA. “We kregen onmiddellijk een zeer goede respons bij URSA betreffende het Antares project. Zowel naar dienstverlening toe als het uitwerken van een offerte”, klinkt het bij SFIC. “We zijn eigenlijk over het algemeen zeer tevreden van de samenwerking. URSA denkt proactief met ons mee of helpt ons uit de nood als we bijvoorbeeld een probleem hebben met voorraad. Ze komen altijd met een oplossing. Die service was zeker mede bepalend om URSA te kiezen in het Antares project.”

Tot slot was voor Corentin het financiële plaatje belangrijk: “We werken regelmatig met URSA producten. De goede verhouding tussen prijs en kwaliteit speelt echt in hun voordeel. Het product voldoet aan alle technische specificaties en is dus zeer concurrentieel op de markt.”

Werverhaal gerealiseerd door: SFIC, Thomas & Piron, DDS + adr architectes & URSA Benelux

URSA biedt brandveilige oplossing voor woonproject Nieuwe Dokken

Verbeterde thermische en akoestische waarden zijn niet de enige positieve prestaties van het URSA TERRA-gamma. Ook op vlak van brandveiligheid gooit de nieuwe minerale wol van URSA hoge ogen. Dat ontging het bouwteam van het Gentse woonproject De Nieuwe Dokken niet. URSA TERRA bewijst er op hoog niveau zijn meerwaarde.

URSA bewijst zich als betrouwbare partner in Gents stadsvernieuwingsproject

Het Gentse stadsvernieuwingsproject Oude Dokken transformeert het oude havengebied rond het Houtdok, het Achterdok en het Handelsdok tot een gloednieuw stadsdeel met zo’n 1.200 woningen, een school, kinderdagverblijf, wijksporthal publieke voorzieningen en groene ruimte. Eén van de ontwikkelingen in het gebied tussen de wijk Muide en de Dampoort is het project De Nieuwe Dokken. Zowel URSA als Xella bieden toegevoegde waarde in dit nieuwe stadsdeel.

 Al sinds 2004 is de Oude Dokken volop in transitie. Eén van de lopende projecten is het woon- en leefproject De Nieuwe Dokken, aan de oostzijde van het Handelsdok. De Nieuwe Dokken brengt zo’n 400 appartementen en huizen in het voormalige havengebied. Een groot deel ervan krijgt uitzicht over het water. “De Nieuwe Dokken is niet zomaar een nieuw woonproject. Het concept kijkt verder dan morgen en biedt antwoorden voor de duurzame buurt van de toekomst,” vertelt werfleider Frederik De Visch namens aannemer THV Nieuwe Dokken, een samenwerking tussen Artes Depret, Groep Van Roey en Algemene Bouw Maes. “Zo is er een groot en innovatief batterijsysteem dat de bewoners van hun elektriciteit voorziet. Een eigen warmtenet levert de nodige warmte in de woningen. Vanuit die optiek zetten we ook sterk in op een goede isolatie en luchtdichtheid van de verschillende gebouwen.” Dankzij deze maatregelen en een doordachte aanpak rond mobiliteit, scoort De Nieuwe Dokken 93,9% op de duurzaamheidsmeter van de Stad Gent. Dat is met glans geslaagd!

Akoestische hoogvlieger

Met de tweede fase in uitvoering zit De Nieuwe Dokken op kruissnelheid. Na het Centraalveld bouwt THV Nieuwe Dokken vandaag aan Noordveld. “Dat projectdeel brengt vijf nieuwe gebouwen. Daarvan realiseren we momenteel Pergola en Bijoux, naar een ontwerp van respectievelijk Onix architecten en Ront architecten. Pergola is zonder twijfel de blikvanger in dit projectdeel. Het 15 verdiepingen tellende torengebouw valt op met zijn getrapte vorm opgetrokken in baksteen met een houten pergolastructuur. Die trapvorm biedt ruimte voor indrukwekkende terrassen. De houtaccenten herleiden de terrassen tot heuse buitenkamers en geven Pergola een Scandinavische look mee,” licht Frederik De Visch toe.

Het bouwen op deze hoogte bracht wel wat aandachtspunten met zich mee op vlak van stabiliteit en brandveiligheid. “Voor Pergola werd een hybride structuur uitgedokterd, opgetrokken in een mix van beton en kalkzandsteenelementen. Kalkzandsteen was het voorkeurmateriaal omwille van de akoestische kwaliteiten en de snelheid van bouwen. De lagere verdiepingen hebben een dragend betonskelet ingevuld met kalkzandsteenelementen. Naarmate het gebouw in hoogte wint, nemen de kalkzandsteenelementen de dragende kracht over van het beton,” weet Filip Henderickx, projectmanager bij Xella. In de voorbereiding van de uitvoeringsplannen werkte Xella samen met de THV Nieuwe Dokken om de studie voor de kalkzandsteenelementen op punt te zetten. “Al hebben we hier niet veel inspanningen moeten leveren. De aannemer en ontwerpers hebben het principe al goed onder de knie uit de eerste fase, waar ze voor een gelijkaardige hybride structuur kozen voor de hoge volumes,” aldus Filip Henderickx. Een belangrijk hulpmiddel in die voorbereidende studie was het BIM-model. “Dat model liet toe heel snel ontwerpen uit te wisselen en te controleren. Bovendien was het een solide vertrekpunt voor het uitwerken van onze wandtekeningen. Zo bleef de snelheid hoog en de foutenmarge laag.”

Gebruiksvriendelijke isolatie

De dragende structuur van Pergola krijgt een warm isolatiekleed aangemeten in WALLTEC BLACK, een vormvaste minerale wolplaat uit de URSA TERRA-familie. De uitmuntende thermische (λ 0,032 W/m.K) en akoestische prestaties waren echter niet de voornaamste reden om voor de oplossing uit het URSA TERRA-assortiment te kiezen. “De brandwerende karakteristieken gaven de doorslag,” bekent Frederik De Visch. “Aangezien Pergola als hoogbouw wordt geclassificeerd moeten we hier aan specifieke brandeisen voldoen en met de oplossing van URSA voldoen we hier heel eenvoudig aan. WALLTEC BLACK is van nature onbrandbare isolatie. Ze ontwikkelt bijna geen rook, vormt geen brandende druppels en brengt geen vlamverspreiding met zich mee. Daarmee voldoet de isolatie aan de euroklasse A1. De isolatie is bovendien heel gebruiksvriendelijk. Wanneer je een pak minerale wol mee naar boven neemt, heb je meer vierkante meters mee dan in vergelijking met PUR of PIR. De plaatsing vraagt dan wel weer wat meer aandacht om de randen mooi aan te laten sluiten. Maar het blijft een koud kunstje. Het is bovendien mooi meegenomen dat de isolatie in het duurzaamheidsstreven van het project past.”

De verbindende schakel tussen URSA en THV Nieuwe Dokken was Verhelst Bouwmaterialen. De handelaar leverde naast de URSA-isolatie ook de gevelstenen en kleine bouwmaterialen, dat zowel voor de eerste als de tweede fase. De tandem Paul Termote en Martin Willaert van het depot Verhelst in Knokke verzorgde de afstemming tussen de werf, de bouwmaterialenhandel en de fabrikanten. Waarom Verhelst op het vertrouwen van de THV Nieuwe Dokken mag rekenen? “Omwille van onze service en kennis,” schat Paul Termote in. “Wanneer een aannemer kleine hoeveelheden bestelt, leveren we die in veel gevallen al daags nadien op de werf. Grote hoeveelheden komen rechtstreeks van de fabrikant en daar zijn wij de coördinerende schakel die ervoor zorgt dat de materialen op de afgesproken datum worden geleverd.” De keuze voor WALLTEC BLACK kwam er in een onderlinge wisselwerking tussen de aannemer THV Nieuwe Dokken en Verhelst. De materialenhandelaar kijkt ook positief naar de samenwerking met de isolatiefabrikant. “Afspraken zijn er afspraken en de communicatie verloopt heel vlot,” besluit Paul Termote.

O’Sea wordt nieuw stadsdeel in Oostende

WALLTEC BLACK biedt veelzijdige isolatieoplossing

Op de terreinen van het vroegere Mediacenter in Oostende ontwikkelt Immobel het project O’Sea. Het gemengd woningencomplex zal een volledige stadswijk doen heropleven en geeft de kustlijn van Oostende een nieuwe aanblik met zijn gedraaide torenvolume. De eigenaars van de appartementen krijgen een duurzame woonst, dankzij het warmtenet en de doorgedreven thermische isolatie met URSA TERRA-signatuur.

Met O’Sea brengt Immobel circa 88.500m² woonoppervlakte naast het voetbalstadion van KV Oostende. Het stedelijk regeneratieproject combineert assistentiewoningen, een gevarieerde mix aan woonoplossingen, een restaurant, drie handelszaken, een crèche en een ondergrondse parking. De woongelegenheden liggen rond groene ruimtes met elk een eigen thema. Zo is er een ruimte voor sport en spel, een bloemen- en fruittuin, een watertuin en een groen plein.

Brandveilig…

De hedendaagse vormgeving en volumeopbouw – naar een ontwerp van Conix RDBM Architects – stelt aannemer BAM Interbuild voor de nodige technische uitdagingen. Zo vraagt het 15 verdiepingen tellende torenvolume bijzondere aandacht voor brandveiligheid. Een antwoord in dat vraagstuk vond de aannemer bij WALLTEC BLACK, een glaswolisolatie uit de URSA TERRA-familie. Het was Verhelst Bouwmaterialen die BAM Interbuild op het spoor van de nieuwe isolatie-oplossing bracht. “WALLTEC BLACK is een isolatie met Euroklasse A1. Ze is dus onbrandbaar, leidt niet tot rookvorming of giftige gassen en er is geen brandende druppelvorming,” licht Technisch-commercieel afgevaardigde David Kellner toe. Verhelst Bouwmaterialen mocht tot hiertoe al 12.830m² WALLTEC BLACK glaswol leveren voor dit project. Van een overtuigde eindgebruiker gesproken.

… en regenbestendig

Maar Stijn Galle, senior Site Manager bij BAM Interbuild liet zich niet alleen overtuigen omwille van de brandveiligheid. “Typerend voor het project is de diverse materialisatie van de gevel, van gevelmetselwerk tot geventileerde gevels. We zochten een gemakkelijk te verwerken isolatiemateriaal dat veelzijdig inzetbaar is. Een troef van WALLTEC BLACK is dat het dankzij zijn waterafstotende siliconebehandeling ook te gebruiken is bij een gevelafwerking met open voeg. Het zwarte vlies aan één zijde van de isolatie zorgt dan weer voor een verzorgd uitzicht van de geventileerde gevels. En ook niet onbelangrijk: de URSA-isolatie combineert die troeven met een economisch verantwoorde prijs en uitstekende thermische en akoestische prestaties. Dat matcht met het duurzame imago van het project,” besluit Stijn Galle.

Lees dit artikel ook in Renoscripto Editie nr.104 van maart 2021.

This site is registered on wpml.org as a development site.