Ontzorgend isolatie- en gevelconcept voor Loop 5

In de Gentse wijk The Loop bouwt Upoffiz – een divisie van Upgrade Estate – het mixed use project ‘Loop 5’. Het opmerkelijke concept brengt een symbiose tussen werken, wonen en ontspanning, geheel in lijn met de nieuwe toekomstvisie over de stadswijk. De ontwikkeling is ontworpen en gebouwd volgens de ambitieuze duurzaamheidsprincipes van Upgrade Estate. De glaswol van URSA en gipskartonplaten van Siniat passen niet alleen in die duurzaamheidsvisie, de certificatie van de producten ontzorgt ook zowel aannemer Decleir Houtconstructies als Upgrade Estate.

Het Gentse stadsdeel The Loop – in de oksel van de E40 en R4 – zal de komende jaren evolueren naar een levendige wijk met een mix van kantoren, winkels en woongebouwen met ruimte voor groen, recreatie en evenementen. Loop 5 speelt met een combinatie van twee kantoorgebouwen, 45 appartementen voor young professionals en een theater treffend in op die nieuwe wijkinvulling. De ontwikkeling kreeg in lijn met de visie van Upgrade Estate een sterk duurzame toets: een 10.000m² grote buitenruimte zorgt voor een sterke outdoor experience, een uniek foodconcept verzekert gezonde maaltijden tijdens of na de werkuren, een coachteam begeleidt de bedrijven en bewoners en bovenal; de gebouwen zijn volledig ontworpen en gebouwd met aandacht voor een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk. Dat vertaalt zich onder meer in een houtskeletstructuur voor de shared meeting rooms en de keuze voor materialen met een lage CO2-uitstoot tijdens de productie, de plaatsing én recyclage.

Bijzondere architectuur

Loop 5 is niet alleen baanbrekend in zijn concept, ook de architectuur is verfrissend. De lay-out durft afwijken van de klassieke vormentaal, het materiaalgebruik is niet-alledaags. Een optimaal uitzicht op de connecterende, groene buitenomgeving was het leidmotief voor de atypische vormgeving. “Die uitgesproken vormen waren een van de grote uitdagingen voor ons in dit project”, opent Bram De Bruycker, technisch-commercieel medewerker bij Decleir Houtconstructies. Het bedrijf specialiseert zich in alles wat bouwen met hout als leidraad heeft, dat van een wind-, water- en luchtdicht gebouw tot een instapklare constructie. “In Loop 5 zijn we verantwoordelijk voor de shared meeting rooms, inclusief de houten vloeren en binnenafwerking voor de kantoorgebouwen en de shared meeting rooms. Omwille van de grote variatie aan uitdagingen is dit project ons op het lijf geschreven. Naast de gangbare aandachtspunten als prijs, akoestiek en brandstabiliteit mogen we hier aan de slag met een zeshoekig ontwerp voor de shared meeting rooms, zichtbare houten plafonds, vloeren, wanden, passerellen, borstweringen en trappen. We hebben ervoor gekozen de geveldelen zoveel mogelijk te prefabriceren. Dat vraagt de nodige studie. Alle binnenwanden moeten op vlak van brandstabiliteit, brandreactie, akoestiek én esthetiek perfect zijn. Bovendien bestaat de dragende structuur uit betonnen kernen met vloerplaten waarin betonkernactivering is geïntegreerd. Daardoor hadden we een beperkte verankeringsdiepte van slechts 4 cm. Omwille van de betonkernactivering blijft het plafond zichtbaar, maar het heeft een berekende doorbuiging van 37mm. Dit wil zeggen dat onze wanden minimaal 40mm onder de betonplaat mogen aanzetten. Zo steunt de betonplaat niet op onze wanden wanneer ze haar maximale doorbuiging heeft bereikt. Die zijn daar immers niet op berekend en zouden breken. We maken deze doorbuiging mogelijk met behulp van 450 verlengde ankers met sleufgaten.”

De gebouwstructuur bracht ook enkele logistieke uitdagingen met zich mee. Bram De Bruycker daarover: “We dienden alle bouwmaterialen binnen te brengen via een raamopening op de eerste verdieping. Het ging soms om elementen van 1 ton of van 11m lang. Het was een hele zoektocht om de juiste hijsmiddelen te vinden die klein genoeg zijn om binnen te werken en tegelijkertijd zwaar genoeg om 1 ton te kunnen heffen. Ook de beschikbare ruimte was maar nipt. Zo plaatsten we geprefabriceerde wanden van 5m28 hoog tussen een vloer en plafond met een tussenafstand van 5m34. Die beperkte hoogte was ook een hele opgave om een mezzanine te integreren.

Maar de ultieme uitdaging zat erin om binnen de combinatie van uitdagingen een project neer te zetten waarvan Upgrade Estate en Bontinck Architecture and Engineering droomden.”

Switch van prefab naar in situ bouwen

Als houtbouwer benut Decleir Houtconstructies graag de troeven van prefabricatie. “Voor het eerste kantoorgebouw hebben we de volledige geveldelen in het atelier laten voorbereiden, inclusief het plaatsen van de URSA glaswolisolatie en de LaDura-wandafwerking van Siniat. Op de werf dienden we na de montage alleen de onderstrook van 60cm nog af te werken met isolatie en LaDura. Daar hebben we uit geleerd dat enerzijds de gewichten te zwaar waren om te manipuleren op de werf en dat anderzijds de LaDura-platen veel schade opliepen omwille van het vele manoeuvreren. Dat vroeg nadien nog veel herstellingen. Daarom hebben we er voor het tweede kantoorgebouw voor geopteerd enkel de frames met OSB-plaat te prefabriceren en de glaswolisolatie en LaDura-platen op de werf aan te brengen. Dat leverde niet alleen tijdswinst, maar ook een veel properder werk op. Het plaatsen van isolatie en de platen verloopt veel vlotter op de werf. Het werk dient wel nauwgezet te gebeuren. Alle vlakken dienen een volledige vulling te krijgen omwille van de akoestische eisen. Maar de glaswol laat zich snel en eenvoudig verwerken. Ze irriteert ook minder aan handen en ogen dan ander types glaswol of rotswol. Dat beamen onze arbeiders”, vertelt Bram De Bruycker. In totaal verwerkte de aannemer 3.400m² FRAMETEC van URSA en 8.800m² LaDura Premium gipsplaten (5.000m² in 12,5mm dik en 3.800m² in 15mm dik). La Dura Premium is een veelzijdige, stootvaste, verzelversterkte high density gipsplaat voor toepassingen in wanden en plafonds die moeten voldoen aan een verhoogde stootvastheid of uittrekwaarde. Dankzij de samenstelling is de plaat ook geschikt voor toepassing in vochtige ruimtes die moeten voldoen aan bepaalde brandweerstand- en akoestische eisen.

Ook de plaatsing van de LaDura-platen van Siniat verliep vlot. “De platen zijn dubbel geplaatst om te voldoen aan de akoestische eisen. Wel was er veel snijwerk omwille van de schuine wanden van de zeshoekige ruimten.

Het grootste voordeel van de combi URSA-Siniat is dat we met behulp van de door Etex aangeleverde attesten kunnen staven dat de constructies aan alle eisen op vlak van brandreactie, brandstabiliteit en akoestiek voldoen. Daardoor zijn wij ontzorgd en is Upgrade Estate zeker van het eindresultaat”, besluit Bram De Bruycker.

Circulaire isolatie in circulair voorbeeldgebouw

In Brussel geeft D’Ieteren Immo een blik op de toekomst van garageshowrooms. Het trekt daarbij resoluut de duurzame kaart met een complex dat een lage ecologische voetafdruk neerzet en waar plaats is voor een mix van handelsactiviteiten. Het circulaire gebouw heeft de kracht zich flexibel aan te passen aan de wijzigende activiteiten. Binnen die circulaire visie hoort ook een isolatiemateriaal dat aan die verwachtingen voldoet.

Op de hoek van de Industrielaan en de Paepsemlaan in Anderlecht realiseert D’Ieteren Immo nieuwe showrooms voor haar merken VW, Skoda en Seat. Maar het 32.000m² grote Mobilis- project is meer dan louter een wagentoonzaal. Het heeft de ambitie een voorbeeldgebouw te zijn voor nieuwe stedelijke industrie en overstijgt zo de definitie ‘garage van de toekomst’.

Het energieneutrale gebouw zal plaats bieden aan een diversiteit van stedelijke industrie, productieve activiteiten en commerciële functies in de meest brede vorm, en dat van de benedenverdieping tot en met het dak. “Het basisidee was niet een gebouw te creëren dat tot in het oneindige aan nieuwe activiteiten kan worden aangepast, maar een structuur voor te stellen waarin alle soorten activiteiten mogelijk zijn,” motiveert architect Xaveer De Geyter. Zijn bureau XDGA won in team met Boydens en Util de ontwerpwedstrijd die D’Ieteren Immo uitschreef om het project vorm te geven.

Circulair voorbeeldgebouw …

Dat het ontwerp vooruitstrevend is, werd in 2020 al bevestigd toen Mobilis werd uitgeroepen tot één van de 8 winnaars van de prestigieuze wedstrijd Be Circular. Niet alleen werd het bestaande gebouw op een circulaire manier ontmanteld, het nieuwe concept heeft een structuur met een levensduur van 100 jaar. De plateaus in deze structuur zijn bovendien demonteerbaar. Die innovatieve denkwijze maakt het mogelijk de ruimtes in het gebouw altijd eenvoudig aan te passen aan de evoluerende noden van de activiteiten.

Daarnaast mikt het energieneutrale en klimaatbestendige gebouw op een Breeam Outstanding-certificatie. Daartoe beroept het ontwerpteam zich onder meer op fotovoltaïsche zonnepanelen, geothermie, natuurlijke ventilatie en regenwateropslag. Ook de keuze voor de vloer- en dakisolatie draagt bij aan het behalen van deze circulaire en energetisch doelstellingen.

…krijgt circulaire isolatie

De URSA XPS-isolatie is immers op zich al een circulair product. Ze is deels geproduceerd met gerecycleerd materiaal. Zo verwerkt URSA gemiddeld al 45% gerecycleerde polystyreenproducten voor de productie van nieuwe XPS. De fabrikant engageert zich zelfs om tegen 2030 nooit minder dan 50% recyclaat toe te passen in dit productieproces. De isolatie voor Mobilis overtreft die doelstelling, want de fabriek in Saint Avold – waar ze vervaardigd werd – verwerkt al 57% gerecycleerde XPS. Voor de minerale wol hanteert het een vergelijkbare ambitie en zal URSA minstens 80% gerecycleerd materiaal inzetten voor de aanmaak van nieuwe minerale isolatie. Het doel hier is om tegen 2030 geen enkel restant van interne XPS en minerale glaswol nog naar de stortplaats af te voeren.

Daarnaast zoekt de isolatiefabrikant voortdurend naar nieuwe recyclagematerialen om te gebruiken in het fabricageproces. Dat is niet alleen fabrieksafval en schroot, maar het kunnen ook grondstoffen uit andere industrieën zoals de food- en automotive sector zijn. Verder onderzoekt URSA de mogelijkheid om bouwafval na de sloop van een gebouw te gebruiken. Ook zamelt het al propere snijresten uit de prefab industrie in om te benutten in het productieproces. Dat proces zelf is ook duurzaam dankzij een gesloten waterkringloop en terugdringen van vervuilende emissies. Het ecodesign van de verpakking tot slot, leidt tot minder afval. Zo biedt de geoptimaliseerde verpakking de mogelijkheid meer producten te comprimeren per multipack. Dat betekent minder folie, meer vierkante meters per pallet, minder transport én een optimalisatie van de opslag.

Krachtpatser

De ontwerpers van Mobilis selecteerden verder met URSA XPS, van het type NVII L, één van de weinige isolatie-oplossingen die geschikt zijn voor een hoge belasting. Vooral in combinatie met een intensief groendak wordt de drukbelasting die het isolatiemateriaal ondergaat wel eens onderschat. De NVII L XPS-isolatie heeft een druksterke van meer dan 700kPa bij een vervorming van 10% (10/Y).

Het feit dat de URSA-isolatie die hoge druksterkte combineert met een bijzonder lage warmtegeleidingscoëfficiënt (0,034 – 0,036 W/mK) maakt ze tot een betrouwbare oplossing voor de scenaristen van het Mobilis-project.

Ook voor de plaatsers is het een geschikte keuze: Dankzij de randafwerking met een L-sponning laten de isolatieplaten zich perfect aaneensluitend plaatsen. Het opgeruwde oppervlak vereenvoudigt de aanhechting van het dampscherm.

Glaswol, de stille kracht achter houten skeletconstructies

In de moderne bouwsector speelt minerale glaswol een steeds prominentere rol. Dit veelzijdige isolatiemateriaal heeft bewezen de ideale oplossing te zijn voor hedendaagse bouwstructuren in houtskelet. We duiken dieper in de voordelen van glaswol, de toepassing in ecologische houten frameconstructies en de opkomst van modulaire bouwsystemen.

Efficiënt materiaal met flexibele inzetbaarheid

Glaswol, licht van gewicht en gemakkelijk hanteerbaar, is een betrouwbare metgezel van de bouwwereld. Het biedt niet alleen flexibiliteit, maar ook voldoende klemkracht. Het is daarom een ideale keuze voor naadloze isolatie in houten skeletconstructies. Bovendien biedt URSA maatwerkoplossingen, waardoor het opvullen van kieren en naden tot het verleden behoort.

Duurzaam karakter en besparen in transport

De nieuwe generatie URSA TERRA glaswol kan sterk worden gecomprimeerd, wat resulteert in minder transportvolume. Dit betekent minder (vracht)wagens op de weg, een lagere CO2-uitstoot en een groenere bouwpraktijk.

URSA is echter niet alleen gericht op energiebesparing in transport, maar we blijven ook innoveren om het volledig productieproces te optimaliseren. Bovendien wordt met URSA minerale wol meer dan 243x de energie en 121x de CO2 bespaard die nodig is om isolatie te produceren, transporteren en installeren.

URSA © WIT fotografie & videografie / Say Hey – www.wit.be

Gebruik in houtskeletbouw

Voor houten frameconstructies biedt URSA efficiënte isolatieproducten aan die bijdragen tot energiezuinigheid en comfort. Glaswol is bovendien onbrandbaar, wat het welzijn en de veiligheid van de bewoners garandeert. De baksteen zit misschien nog diep in de maag, maar een groeiende interesse in houtskeletconstructies en modulaire bouw is de laatste jaren duidelijk merkbaar.

Een modulaire revolutie

Modulaire bouw vormt een belangrijk onderdeel van de toekomst van de bouwsector. Een evolutie waar URSA zeker aan meewerkt. Zo leveren we al jaren de URSA TERRA glaswol aan onze partner STiDO uit Asse.

Het concept van modulair bouwen draait om een nauwgezette voorbereiding in het werkatelier, waar alle benodigdheden meteen voorhanden zijn. Dit verkort niet alleen het bouwproces en de bouwtijd op de effectieve werf, het beperkt overlast voor de buurtbewoners en minimaliseert het maandenlange transport heen-en-terug. Bij StiDO wordt de doorlooptijd van een bouwproject zo herleid tot gemiddeld 12 werkweken.

URSA plaatsing modulaire woning © WIT fotografie & videografie / Say Hey – www.wit.be

EPB-waardig: milieuvriendelijke normen

URSA’s toewijding aan duurzaamheid sluit naadloos aan bij hedendaagse milieuvoorschriften. Effectieve isolatie in daken, wanden en vloeren van houten frameconstructies bevordert energie-efficiëntie en duurzaamheid. De uitstekende klemkracht van minerale glaswol zorgt ervoor dat het stevig en veilig tussen het houten regelwerk vastgeklemd zit.

STiDO’s modulaire constructies voldoen, in tegenstelling tot wat velen denken, aan strikte normen voor Energieprestatie en Binnenklimaat (EPB). De moderne structuren hebben een lage milieu-impact en garanderen gezonde en veilige leefomstandigheden. Dit wordt aangevuld met gebruik van hernieuwbare energiebronnen.

Maatwerk voor de toekomst

Bij URSA blijven we innoveren om aan de behoeften van de markt te voldoen. Onze isolatie past zich aan de eisen van elke constructie aan, minimaliseert verspilling en optimaliseert kosten.

Iconische garage wordt nieuwe cultuurpool

Op de site van de oude Citroëngarage in Brussel krijgt het museum KANAL Centre Pompidou stilaan vorm. De herbestemming van de gebouwen en de renovatie van de iconische showroom gebeuren met veel aandacht voor het historische karakter. Duurzaamheid en hergebruik staan hierbij voorop. Qua isolatiemateriaal voor de vloeren en kelder viel de keuze dan ook op het waterbestendige en drukvaste XPS van URSA.

KANAL Centre Pompidou koestert de ambitie een cultuurpool te worden die iedereen, Brusselaars en bezoekers, uitnodigt om ervaringen uit te wisselen in een dynamische context. De plek zal niet alleen een museum voor moderne en hedendaagse kunst huisvesten maar eveneens publieke ruimte ter beschikking stellen. Voor dit ambitieuze project koos het bouwteam URSA XPS als isolatiemateriaal voor de vloeren en kelder. De platen in geëxtrudeerd polystyreen bevatten een aanzienlijk deel gerecycleerde grondstoffen en zijn 100 procent verwerkbaar. Daardoor is er geen afval in het productieproces. Daarnaast zijn ze ook volledig recycleerbaar. Hiervoor ontwikkelt URSA Group verschillende oplossingen om snijafval in te zamelen en te verwerken. Eigenschappen die goed aansluiten bij het duurzame karakter van deze reconversie.

Uitstekende druksterkte van 700 kPa

Dat het bijna 100 jaar oude emblematische gebouw toe was aan een grondige make-over is een understatement. Om deze renovatie toekomstbestendig te maken, kozen de projectleiders robuuste materialen uit die de tand des tijds goed doorstaan. “Dit gevarieerde project is erg uitdagend qua renovatie- en staalwerken, waarbij we verschillende technieken toepassen. De volledige vloer en kelder worden geïsoleerd met URSA XPS. Dat isolatiemateriaal heeft een zeer hoge druksterkte en kan 700 kPa weerstaan”, vertelt Sébastien Baudoux, projectmanager bij SM CIT Blaton / BPC dat de isolatie plaatst. “De XPS-platen zijn bovendien makkelijk te installeren en hebben een hoge weerstand tegen water- en vochtindringing. Niet onbelangrijk bij dergelijke toepassingen.”

In het nieuwe culturele centrum worden zo’n 5.500 vierkante meter aan XPS N VII L in 100 en 120 millimeter en XPS N III L in 40 millimeter gebruikt. “Naast de technische specificaties waren voor ons de technische ondersteuning en het reactievermogen van de leverancier, en de opslag van het materiaal essentieel. We hebben alle technische documentatie nodig om de conformiteit van het product te laten goedkeuren, in lijn met de vooropgestelde eisen.”

Beschikbaarheid van materialen

De beschikbaarheid van materialen was een precair punt in dit project, ook voor de XPS-platen. URSA sprong uit door zijn proactiviteit en door de mogelijke levertermijnen. “Een tijdige levering is altijd belangrijk, maar in de context van deze site nog meer. Aangezien we midden in Brussel zitten, is voldoende opslagruimte niet evident”, vertelt Sophie Verbreckt, vertegenwoordiger bij leverancier YouBuild. “Duidelijkheid over hoeveel vierkante meter beschikbaar is wanneer we een bestelling plaatsen, is dus cruciaal. Vooral als we spreken over dergelijke oppervlakten. Wendy Vanderhaeghe, onze URSA-salesverantwoordelijke, is reactief, nauwkeurig en veeleisend. Hij begeleidt ons in onze keuzes, zowel over de prijs, verpakking als deadlines. Bij URSA beschikken we steeds over de nodige informatie. Met hen samenwerken is een echt plezier.”

De Doncker is totaalleverancier voor Panquinsite in Tervuren

De Panquinkazerne aan de rand van het Park van Tervuren staat in de steigers voor een metamorfose. Tegen begin 2025 wordt het beschermde, hoefijzervormige gebouw herbestemd tot een hotel en moeten op het 3ha grote domein vier nieuwe woongebouwen verrijzen. Tijdelijke Maatschap Denys-Louis De Waele klopte aan bij De Doncker voor het leveren van het gros van de te leveren bouwmaterialen.

Het uitgestrekte gebied rondom Panquin in Tervuren is al sinds de middeleeuwen een imposante plaats. Het voormalige jachtgebied van de hertogen van Brabant groeide in de loop der tijd uit van een kasteel tot een indrukwekkend hoefijzervormig gebouw met een koetshuis en stallen. Het hoefijzercomplex wordt in ere hersteld en zal het hart van het project vormen. In het 250 jaar oude gebouw komen een viersterrenhotel met 108 kamers en een gemeentelijk museum. In de nabije parkomgeving is plaats voor vier appartementsgebouwen met een honderdtal woongelegenheden en enkele kantoorruimtes. Alle toekomstige gebruikers van de site worden aangesloten op een fossielvrij warmtenet en ruim 8.000 m² verharding wordt omgezet in groen. Zo gaat het project volledig op in het groene kader van het Park van Tervuren.

Compatibel aannemersteam

Opdrachtgever ION vertrouwde de bouwwerkzaamheden toe aan TM Denys – Louis De Waele. Niet zomaar een toevalsteam. Zowel Denys als Louis De Waele zijn geen onbekenden in deze streek en ze werkten eerder al succesvol samen. Bovendien zorgt Denys voor de noodzakelijke knowhow voor de restauratie van de bestaande kazernegebouwen. “Als klasse 8-aannemer zijn we van heel wat markten thuis”, opent projectmanager Jurgen Luyckx namens Denys. “Naast specialist in complexe leidingwerken, hebben we een rijke ervaring in restauratiewerken en algemene bouw. De kennis van die twee laatste afdelingen hebben we recent gebundeld in een nieuwe afdeling “Herbestemming & Herontwikkeling”. Het is dat team dat hier aan de slag is voor de herbestemming van het hoefijzergebouw. We krijgen daarbij de nodige hulp van de collega’s van Louis De Waele. Ook de vier nieuwe woongebouwen en de twee ondergrondse parkings trekken we samen op.”

Drukbestendige isolatie

In april 2022 trok de aannemerscombinatie de werkzaamheden op gang. Die zijn een hele uitdaging, denk maar aan de onzekere factoren van een restauratieproject, het sterk hellende bouwterrein, de onbekendheden als gevolg van de geheimhouding rond de voormalige legerkazerne… “Het hotel wordt voorzien in de 3 bestaande en aan te passen gebouwen van het hoefijzercomplex. Eén van die gebouwen krijgt een inrichting met restaurant, banketzaal en vergaderzalen. Het gebouw wordt verbonden aan het beschermde complex met een nieuw gebouw (het Tussengebouw). De uitdaging bij dit Tussengebouw was vooral het opvangen van het aanwezige hoogteverschil in het terrein op een zeer korte afstand (op zijn kleinst zelfs slechts 7 m) We moesten een speciale onderschoeiing plaatsen om het bestaande gebouw te beschermen voordat we aan de nieuwbouw konden beginnen. Onder de vloerplaat en tegen de ondergrondse wanden van deze nieuwbouw hebben we een drukvaste en vochtbestendige isolatie aangebracht om het gebruikscomfort te verzekeren. Op aangeven van onze leverancier De Doncker Bouwmaterialen hebben we hier voor URSA XPS gekozen, meer bepaald voor het type XPS N-V-L,” vertelt Jurgen Luyckx.

“We hadden verschillende motivaties om de XPS-producten van URSA voor te stellen,” vertelt Pascal Van Hemelrijck bij De Doncker Bouwmaterialen. “De URSA XPS is een van de weinige isolatiematerialen die aan de hoge eisen op het vlak van druksterkte en vochtbestendigheid voldoet. Door de gesloten celstructuur is URSA XPS praktisch ongevoelig voor wateropname of waterdamp. Het isolerend vermogen blijft dus gehandhaafd onder vochtige omstandigheden. Verder hebben ze een hoge weerstand tegen vorst-dooicycli en bieden ze een drukweerstand tot 70 ton/m². Op ecologisch vlak kan de isolatie uitpakken met het feit dat ze is vervaardigd uit meer dan 57% gerecycleerde grondstoffen en op het einde van de levensduur is de isolatie 100% recycleerbaar. Last but not least waren de gunstige prijsvoorwaarden.”

Behulpzame partner

In het ±3 ha groene parkgebied bouwt de aannemer ook 4 nieuwe woongebouwen. Stuk voor stuk markante volumes waarvan de architectuur inspeelt op de context van de plek op de site waar de gebouwen staan. Een rode draad doorheen deze gebouwen is de keuze voor URSAPAN -spouwmuurisolatie. Goed voor zo’n 6.203 m² aan performante isolatie. Op de daken van de twee ondergrondse parkeergebouwen bewijst de drukvaste URSA XPS N-III-L zijn diensten. Ook hier staat De Doncker Bouwmaterialen in voor de levering van de isolatie. Meer nog, de bouwleverancier kreeg van TM Denys – Louis De Waele het vertrouwen voor de levering van het grootste deel bouwmaterialen, van de bouwblokken over de isolatie tot de mortels. “Het is niet de eerste samenwerking met De Doncker Bouwmaterialen,” zegt Jurgen Luyckx. “We blikken positief terug op die eerdere samenwerkingen. Met Pascal hebben we een vast aanspreekpunt en wanneer zich een mogelijk probleem stelt, communiceert de leverancier hier open over. De tijdsgeest voor dit project is bovendien niet eenvoudig: er zijn grote fluctuaties in zowel de prijs als de beschikbaarheid van materialen. De Doncker zoekt hier constructief mee naar oplossingen.” Vanuit de vier vestigingen en met een wagenpark van 12 vrachtwagens kan de leverancier ook snel inspelen op vragen tot levering van materialen.

Heropwaardering centrale wijk in Namen

Vlak bij het centrum van Namen herontwikkelde de stad de oude kazernesite tot de nieuwe stadswijk Novia. Hoofdaannemer Thomas & Piron Bâtiment gaf een terrein van meer dan een hectare groot een residentiële en commerciële invulling met ruimte voor publieke diensten en een groot park. Een mix van rode bakstenen en witte geventileerde gevels karakteriseert de nieuwe buurt. Met WALLTEC BLACK als gevelisolatie.

De nieuwe Novia-wijk in het hart van Namen kreeg een moderne uitstraling met een elegante knipoog naar het verleden. Zo integreerden de architecten de oude poort van de voormalige kazernesite in het nieuwe ontwerp. De gevels zijn uitgevoerd in een combinatie van rode baksteen en geventileerde gevel met witte architecturale elementen. De geventileerde gevel bestaat uit witte vezelcementpanelen en glaswolisolatie. HD Systems nam de plaatsing voor zijn rekening. De minerale-wolisolatie van URSA werd aangekocht aan bij Biemar Bois.

Esthetische aanblik

Initieel stelde hoofdaannemer Thomas & Piron Bâtiment een oplossing met steenwol voor in dit project. HD Systems besloot een alternatief aan te bieden, namelijk de glaswol URSA WALLTEC BLACK in 140 en 180 millimeter. “Dankzij de hoge isolatiewaarde van deze WALLTEC BLACK-producten konden we een dunnere isolatielaag installeren. De keuze van glaswol had daarnaast ook een positieve impact op de prijs”, legt Ludovic Lamby uit, projectverkoopverantwoordelijke bij HD Systems. “Bovendien is glaswol ook vlotter hanteerbaar dan steenwol.”

De minerale wolplaat WALLTEC BLACK is aan één zijde bekleed met een zwart glasvlies, wat bijdraagt tot de esthetische uitstraling van de bleke gevels. “Door het vlies is de isolatie niet zichtbaar op ooghoogte doorheen de horizontale voegen tussen de panelen, waardoor het afsluitprofiel niet nodig is. Dat biedt opnieuw een financieel voordeel voor de eindklant. De isolatie bevestigden we met zwarte pluggen, zodat het een coherent geheel vormt.”

Transparante communicatie

Voor HD Systems was het niet de eerste keer dat ze URSA-glaswol plaatsten. Ludovic: “De communicatie met URSA verloopt steeds correct. Ze leggen heel duidelijk uit waarom ze bepaalde beslissingen nemen, zoals bij prijswijzigingen. We appreciëren deze transparante aanpak enorm. Verder zijn zowel de salesverantwoordelijke als de technische dienst zeer toegankelijk. Voor dit project kochten we de glaswol aan bij onze leverancier Biemar Bois.”

Justin Debel, Biemar Bois-salesverantwoordelijke voor gevels beaamt deze woorden. Over de samenwerking met URSA heeft hij niets dan lof. “URSA is onze hoofdleverancier van glaswol en we werken al 40 jaar met het bedrijf samen. In dit project stonden we volledig achter de keuze voor glaswol. Deze isolatie biedt namelijk enorm veel voordelen, is brandveilig en heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding”, zegt hij. “Onze salesverantwoordelijke Wendy Vanderhaeghe bij URSA is heel proactief en antwoordt snel op onze vragen. We wisselen onderling de nodige informatie met elkaar uit over de verschillende projecten en oplossingen. URSA heeft een hoogwaardig product dat goed gepositioneerd is in de markt. Een aanrader voor diverse geveloplossingen.”

Ingenieus sorteercentrum met metalen gevels geïsoleerd met glaswol

Voor het Agentschap Net Brussel ontwierpen architectenbureaus Atelier 229 en evr-Architecten een ingenieus concept voor duurzaam afval- en materiaalbeheer op de industriële BUDA-site. Dat project omvatte onder andere de constructie van een bedrijfshal en een kantoorgebouw in houtstructuur met metalen gevelbekleding. Voor een optimale thermische en akoestische isolatie, en een hoge brandveiligheid koos het bouwteam CLADURSA 32.

Op een industrieterrein langs het kanaal in Neder-over-Heembeek vlak bij de Budabrug kreeg het nieuwe sorteercentrum van het Agentschap Net Brussel vorm. Architectenbureaus Atelier 229 en evr-Architecten werkten een innovatief ontwerp uit waarbij duurzaamheid en veiligheid vooropstaan. Het doordacht concept garandeert dat alle activiteiten en circulatie efficiënt verlopen zonder risico op kruisstromen.

De site bestaat uit een kantoorgebouw en industriële hal, een wasstraat voor vrachtwagens en een publiek containerpark. Het hoofdgebouw en de loods zijn opgetrokken in houtstructuur met verticaal geplaatste stalen golfplaten als gevel. Metaal is een dun materiaal en heeft een hoge warmtegeleidingscoëfficiënt. Een goede isolatie is dus essentieel om warmteverliezen te beperken en een zo energiezuinig mogelijk gebouw te creëren. Door de goede thermische eigenschappen en hogere brandklasse is glaswol een ideale oplossing.

Optimaal voor metaalbouw

HD Systems plaatste een metalen gevelbekleding. Het Luikse bedrijf, gevestigd in Verviers, is gespecialiseerd in het realiseren van gevels, daken, gevelbekleding en raamwerken voor openbare, particuliere en industriële gebouwen. Als isolatie koos het team CLADURSA 32 in een dikte van 210 millimeter. Deze vormvaste minerale wolplaat is éénzijdig bekleed met glasvlies en voorzien van een snede aan de langszijde. Dat laat een makkelijke en snelle installatie toe en de inkeping in de lengte garandeert een correcte montage aan de binnendoosflens. Hierdoor is dit product uitermate geschikt voor het isoleren van metalen gevelbekleding.

CLADURSA 32 komt in verschillende diktes en onderscheidt zich door uitstekende thermische eigenschappen en zeer goede akoestische prestaties. Zo is maar 1 laag nodig om een gevel met metalen gevelbekledingspanelen optimaal te isoleren. De glaswolplaat is waterafstotend en brandveilig, waardoor het voldoet aan de normen voor industriële bouw.

Service op maat

“De kwaliteit van het product en de commerciële ondersteuning waren doorslaggevend in onze keuze. URSA denkt proactief met ons mee om de oplossing optimaal af te stemmen per specifiek project. Zo kan je de dikte in de diepte van de zaagsnede laten wijzigen, zodat de isolatie zich aanpast aan het type metalen gevelplaat en de binnendoosflens bedekt, om koudebruggen te voorkomen”, vertelt Ludovic Lamby, projectverkoopverantwoordelijke bij HD Systems. “Een bijkomende troef is de duurzaamheidsvisie van URSA om de impact op mens en milieu zo laag mogelijk te houden.” De recycleerbaarheid van URSA glaswol sloot dan ook perfect aan bij de doelstellingen van het Agentschap Net Brussel. Voor de aankoop van de isolatie klopte HD Systems bij Biemar Bois aan. Deze groothandel en URSA kennen een lange historiek met een samenwerking gestoeld op onderling vertrouwen en open communicatie. Dat bevestigt de verantwoordelijke voor de geveldivisie Justin Debel: “URSA is niet voor niets al 40 jaar onze belangrijkste glaswolleverancier. We zijn tevreden dat we voor de BUDA-site opnieuw een knappe oplossing mochten bieden.”

URSA zet woonwerf Het Laar op weg naar BEN-kwaliteit

Comfortabel en energiezuinig wonen nabij het centrum van Vosselaar. Voor wie zich wil vestigen in de snel groeiende Antwerpse Kempen, is het alvast een gedroomd uitgangspunt. Met 12 BEN-woningen op een autoluwe site bood DG Woonprojecten een succesvol antwoord op de zoektocht van heel wat Kempenaren.

In het centrum van Vosselaar zit DG Woonprojecten – een samenwerking tussen Domestic Woonprojecten en Jeni Real Estate – momenteel in de laatste rechte lijn naar de oplevering van Woonerf Het Laar. Het woonproject brengt 12 BEN-woningen in een landelijke stijl en privétuin op een autoluwe locatie op wandelafstand van winkels, openbaar vervoer, … “Dat is wellicht één van de verklaringen voor het succes van dit project,” opent Jonas van Dun, projectleider ontwikkeling bij Domestic. “Alle woningen hebben een oppervlakte van zo’n 150m² met daarin drie slaapkamers. Bovendien kunnen de kopers de casco zolderruimte nog volledig naar wens inrichten. We stellen vast dat het gros van de kopers die mogelijkheid benut en het volume onder het dak als één grote ruimte laat afwerken. Later kunnen ze hier dan nog eenvoudig een lichte scheidingswand in plaatsen om twee bijkomende kamers te creëren,” vervolgt Jonas. Met oog op een gezond binnenklimaat en het comfort besteedde de projectontwikkelaar veel aandacht aan de isolatie en luchtdichtheid van onder meer de zolderruimte. “Dat betekent dus ook een goede dakisolatie die vakkundig geplaatst is.”

Totaaloplossing van URSA

Voor die plaatsing keek Domestic in de richting van DDT Dakwerken uit Ravels. “We hebben inderdaad zo’n 1.100m² dakisolatie van het type URSA HOMETEC 35 van 22cm dik geplaatst,” geeft Thomas Dirkx aan. Dat is met de nodige zorg voor luchtdichtheid gebeurd. Alle naden in het dampscherm zijn afgekleefd en de randen hebben we met dichtingsmastiek aan de muren gekleefd. Dankzij het URSA SECO-gamma met het dampscherm, tape en mastiek hebben we een totaalsysteem kunnen toepassen. Intern hebben we vervolgens nog een afwerking geplaatst waarop de stukadoor kan verder werken. Naast het plaatsen van de isolatie omvatte het pakket dakwerken ook de constructie van het houten dakgebinte, plaatsen van koepels, dakramen, lood- en zinkwerken en dakpannen.” En daar houdt het niet mee op voor Thomas. “Onze tweede firma Algemene Schrijnwerkerij Thomas Dirkx mag straks ook de voordeuren, 12 tuinbergingen in thermowood en 2 fietsenstallingen in padoek realiseren. Kortom, dit was voor ons een totaalpakket,” vertelt Thomas Dirkx

Service op maat

De isolatie bestelde Thomas Dirkx bij Deschacht. “Ik werk al jaren met hen samen omwille van de vlotte service, correcte prijzen en het feit dat een afspraak een afspraak is. Ze staan er op het afgesproken uur met de materialen en willen ook flexibel zijn als dat nodig is.”

Arno Bosmans adviseerde Thomas Dirkx tijdens de offerte en onderhandelingen met Domestic. “Op basis van de projecteigenschappen hebben we gericht URSA HOMETEC 35 voorgesteld. De onbeklede minerale wolplaat in rolvorm garandeert hoge thermische prestaties en dat was niet onbelangrijk aangezien de opdrachtgever BEN-woningen wilde bouwen. Naast dit advies hielpen we Thomas ook met de technische fiches en productdocumentatie om aan te leveren aan de architect en opdrachtgever. Tijdens de uitvoering mocht Thomas rekenen op onze service op maat,” besluit Arno.

Geprefereerde isolatiepartner

Deschacht en URSA zijn zeker geen gelegenheidspartners voor dit project. “Als distribiteur van bouwmaterialen onderscheiden we ons met een breed productgamma, een ruime voorraad, snelle levering en technische expertise,” vertelt marketingmanager An Cools. “Om daarin te slagen kiezen we bewust voor doorgedreven samenwerkingen met fabrikanten. Voor de isolatiemarkt hebben we zo onder meer voor het A-merk URSA gekozen. Los van de technische ondersteuning vanuit de isolatiefabrikant biedt zo’n preferred partnership ons het bijkomende voordeel dat we nauw kunnen samenwerken op vlak van communicatie, evenementen, productlanceringen, … en dat op basis van een langetermijnplanning en korte communicatielijnen tussen beide bedrijven.”

OPUSPark, een oase van rust aan de stadsrand

URSAPAN & WALLTEC BLACK sluiten aan op hoge eisen

OPUSPark, het prestigieuze project van projectontwikkelaar Glaudis, bestaat uit 34 ‘villamenten’ en 2 kantoren aan de rand van Herk-de-Stad. Het slim ontwerp focust maximaal op buitengewoon kwalitatief wonen. Dat uit zich onder meer in de duurzame isolatie, het akoestisch comfort en de esthetiek, met URSAPAN en WALLTEC BLACK in de hoofdrollen.

Hoge eisen

OPUSPark, dat momenteel in aanbouw is, combineert centraal wonen in een kleinschalige gemeenschap met de privacy van een villa. De strak ontworpen tuin en het aansluitende domein Olmenhof-Harlaz baden in groen en rust. Beleving, duurzaamheid, een hoge afwerkingsgraad en optimaal akoestisch comfort staan centraal in dit project, dat vlot overvloeit in de omgeving.   

“De isolatieproducten van URSA komen tegemoet aan de hoge eisen binnen dit project”, aldus Marc Bielen (vertegenwoordiger bij groothandel in bouwmaterialen Jansen Bouwprofessional uit Opglabbeek/Oudsbergen). “Als one-stop-shop bieden we klein en groot materiaal aan, machines, gereedschappen enzoverder. We leveren zowel materialen als kennis voor de bouwprofessional en hechten veel belang aan correcte leveringen. Een goede samenwerking met de fabrikant is voor ons cruciaal. De duurzame producten van URSA staan technisch gezien mooi op punt, scoren hoog op thermisch en akoestisch vlak en zijn brandveilig. We merken dat bouwheren duurzame oplossingen, zoals de minerale wol van URSA, meer en meer appreciëren.”

Vlot plaatsbare oplossingen

In OPUSPark werd ongeveer 2.000 m² URSAPAN (spouwplaat eenzijdig bekleed met glasvlies) toegepast. Voor de buitenste schil viel de keuze op WALLTEC BLACK. Marc Bielen: “URSAPAN en WALLTEC BLACK zijn gemakkelijk plaatsbare producten. Ze sluiten zeer goed aan, met het oog op eventuele oneffenheden op het binnenspouwblad en het vermijden van lekkage. Het akoestisch comfort is in dit project, met aanpalend een schoolomgeving, cruciaal. We leverden ondertussen 2.000 m² WALLTEC BLACK. De glaswolplaat heeft een heel hoge toegevoegde waarde inzake lawaaidemping en blijft dankzij het zwarte vlies onzichtbaar in de constructie.”

Tom Caelen (Gebr. Caelen uit Houthalen, dat binnen OPUSPark instaat voor alle ruwbouwwerken) bevestigt: “De goede aansluiting van WALLTEC BLACK op het binnenspouwblad is een troef. Dat is ook de reden waarom we graag met het product werken. Het laat zich eenvoudig en snel plaatsen. Het is vanuit akoestisch oogpunt beter dan de harde varianten en biedt een aardig voordeel op esthetisch vlak. Het zwarte vlies voorkomt, in tegenstelling tot zilverfolie, glinstering. Je ziet niet wat er achter WALLTEC BLACK zit.”

Snelle levering, correct advies

Snelheid van levering is in de huidige tijden een uitdaging. Marc Bielen: “URSA is een Belgische fabrikant met een breed assortiment, waardoor men snel op de bal kan spelen inzake productie- en leveringstermijnen. Waar voor WALLTEC BLACK oorspronkelijk een langere leveringstermijn werd vooropgesteld, heeft men mij na overleg uit de nood geholpen. De snelle, oplossingsgerichte terugkoppeling bevordert de samenwerking. Net als de goede prijs-kwaliteitverhouding. In geval van onduidelijkheden of problemen kan ik steeds terecht bij de technische dienst, die mij ondersteunt en op de hoogte houdt. Zo kreeg ik op vraag van de werfleider basisadvies omtrent de correcte plaatsing van WALLTEC BLACK. De regioverantwoordelijke bezorgde me diezelfde dag nog de nodige voorschriften, tips en tricks. Ook bij vragen omtrent bouwknopen reikt URSA technisch goed onderbouwde oplossingen aan. Op deze manier breiden we als Jansen Bouwprofessional ook elke dag onze kennis uit en zijn we de ideale sparringpartner van de professionals zelf.”

URSA XPS isolatie voor het toekomstige Centre Pompidou museum in Brussel

Bekijk hier de video.