OPUSPark, een oase van rust aan de stadsrand

URSAPAN & WALLTEC BLACK sluiten aan op hoge eisen

OPUSPark, het prestigieuze project van projectontwikkelaar Glaudis, bestaat uit 34 ‘villamenten’ en 2 kantoren aan de rand van Herk-de-Stad. Het slim ontwerp focust maximaal op buitengewoon kwalitatief wonen. Dat uit zich onder meer in de duurzame isolatie, het akoestisch comfort en de esthetiek, met URSAPAN en WALLTEC BLACK in de hoofdrollen.

Hoge eisen

OPUSPark, dat momenteel in aanbouw is, combineert centraal wonen in een kleinschalige gemeenschap met de privacy van een villa. De strak ontworpen tuin en het aansluitende domein Olmenhof-Harlaz baden in groen en rust. Beleving, duurzaamheid, een hoge afwerkingsgraad en optimaal akoestisch comfort staan centraal in dit project, dat vlot overvloeit in de omgeving.   

“De isolatieproducten van URSA komen tegemoet aan de hoge eisen binnen dit project”, aldus Marc Bielen (vertegenwoordiger bij groothandel in bouwmaterialen Jansen Bouwprofessional uit Opglabbeek/Oudsbergen). “Als one-stop-shop bieden we klein en groot materiaal aan, machines, gereedschappen enzoverder. We leveren zowel materialen als kennis voor de bouwprofessional en hechten veel belang aan correcte leveringen. Een goede samenwerking met de fabrikant is voor ons cruciaal. De duurzame producten van URSA staan technisch gezien mooi op punt, scoren hoog op thermisch en akoestisch vlak en zijn brandveilig. We merken dat bouwheren duurzame oplossingen, zoals de minerale wol van URSA, meer en meer appreciëren.”

Vlot plaatsbare oplossingen

In OPUSPark werd ongeveer 2.000 m² URSAPAN (spouwplaat eenzijdig bekleed met glasvlies) toegepast. Voor de buitenste schil viel de keuze op WALLTEC BLACK. Marc Bielen: “URSAPAN en WALLTEC BLACK zijn gemakkelijk plaatsbare producten. Ze sluiten zeer goed aan, met het oog op eventuele oneffenheden op het binnenspouwblad en het vermijden van lekkage. Het akoestisch comfort is in dit project, met aanpalend een schoolomgeving, cruciaal. We leverden ondertussen 2.000 m² WALLTEC BLACK. De glaswolplaat heeft een heel hoge toegevoegde waarde inzake lawaaidemping en blijft dankzij het zwarte vlies onzichtbaar in de constructie.”

Tom Caelen (Gebr. Caelen uit Houthalen, dat binnen OPUSPark instaat voor alle ruwbouwwerken) bevestigt: “De goede aansluiting van WALLTEC BLACK op het binnenspouwblad is een troef. Dat is ook de reden waarom we graag met het product werken. Het laat zich eenvoudig en snel plaatsen. Het is vanuit akoestisch oogpunt beter dan de harde varianten en biedt een aardig voordeel op esthetisch vlak. Het zwarte vlies voorkomt, in tegenstelling tot zilverfolie, glinstering. Je ziet niet wat er achter WALLTEC BLACK zit.”

Snelle levering, correct advies

Snelheid van levering is in de huidige tijden een uitdaging. Marc Bielen: “URSA is een Belgische fabrikant met een breed assortiment, waardoor men snel op de bal kan spelen inzake productie- en leveringstermijnen. Waar voor WALLTEC BLACK oorspronkelijk een langere leveringstermijn werd vooropgesteld, heeft men mij na overleg uit de nood geholpen. De snelle, oplossingsgerichte terugkoppeling bevordert de samenwerking. Net als de goede prijs-kwaliteitverhouding. In geval van onduidelijkheden of problemen kan ik steeds terecht bij de technische dienst, die mij ondersteunt en op de hoogte houdt. Zo kreeg ik op vraag van de werfleider basisadvies omtrent de correcte plaatsing van WALLTEC BLACK. De regioverantwoordelijke bezorgde me diezelfde dag nog de nodige voorschriften, tips en tricks. Ook bij vragen omtrent bouwknopen reikt URSA technisch goed onderbouwde oplossingen aan. Op deze manier breiden we als Jansen Bouwprofessional ook elke dag onze kennis uit en zijn we de ideale sparringpartner van de professionals zelf.”

Innovatief woonproject aan het water

In de oude industriële zone van het kanaal in Anderlecht trekt Atlantis de aandacht met 87 appartementen en 4 commerciële ruimtes. Het project combineert een eigentijdse look met de vredige sfeer van het water. In een dergelijke setting is akoestiek een belangrijke factor. Goede geluidsisolatie, zoals met WALLTEC, is essentieel.

Energiezuinig bouwen is vandaag de norm. Met het oog op een optimaal wooncomfort. Dat had projectontwikkelaar Eaglestone zeker voor ogen bij de bouw van Atlantis. Wooncomfort wordt niet alleen bepaald door de temperatuur in huis, ook de akoestiek weegt door. Geluidshinder is namelijk een bijzonder storende factor als je optimaal wil genieten van je appartement. Zeker in een omgeving waar zoveel mensen bij elkaar wonen. Vandaar het belang van goede geluidsisolatie.

Goede verhouding prijs-kwaliteit

Voor Atlantis is gekozen voor een akoestische isolatie van de voorzetwanden tussen de appartementen. “Onze verdeler MPRO stelde WALLTEC voor als variant op het lastenboek. Finaal hebben wij beslist om met URSA te werken vanwege de goede prijs-kwaliteitsverhouding”, vertelt Jeroen Van Mullem van bouwheer Cordeel. Marc Desmecht, senior accountmanager bij MPRO bevestigt: “URSA onderscheidt zich inderdaad door hun uitstekende kwaliteit aan een interessante prijs.”

Betrouwbare partner

Zo’n 2 jaar geleden breidde MPRO zijn isolatiegamma uit met URSA producten, op vraag van de klant en dankzij de samenwerking met Koen Slos van URSA. “In het algemeen ben ik heel tevreden over ons partnership. URSA is bijzonder snel in het vinden van een oplossing als zich een probleem voordoet”, zegt Marc. Ook de levertermijnen sluiten goed aan bij de eisen van zijn klanten. Dat URSA de ecologische kar trekt, zoals met het URSA TERRA gamma, is eveneens een belangrijke troef.

Jeroen: “Het was voor mij de eerste keer dat ik met URSA werkte. En ik was aangenaam verrast. De kwaliteit van het product is goed en de glaswolplaten zijn makkelijk hanteerbaar. Het product werd bovendien vlot geleverd op de werf en er was nooit een probleem met de voorraad. Ik zal het in de toekomst zeker aanbevelen voor gelijkaardige projecten.”

Betaalbaar wonen in voormalig kantoorgebouw

In Sint-Lambrechts-Woluwe startte eind september 2020 de herontwikkeling van Antares, een voormalig kantoorgebouw op de Plejadenlaan. Met de ontwikkeling van 79 wooneenheden wil de gemeente betaalbare huisvesting voorzien in een goed gelegen wijk, niet ver van het centrum van Brussel. Met zoveel flats in één gebouw is goede akoestische isolatie, zoals de minerale wol URSACOUSTIC uit het URSA TERRA assortiment, geen overbodige luxe.

Met de herbestemming van het oude bureaucomplex zet sociaal-vastgoedinvesteerder Inclusio maximaal in op circulaire economie en duurzame ontwikkeling. Het Antares project is laureaat van Be Circular 2019 en wordt opgeleverd in 2021. De materialen werden onder andere gekozen op basis van hun levensduur. De invulling van de wooneenheden heeft een maatschappelijke functie. Het Sociaal Verhuurkantoor van Sint-Lambrechts-Woluwe zal de woningen onderverhuren volgens hun sociaal beleid.

Makkelijk en aangenaam te plaatsen

In een project van deze omvang loeren lawaai en overlast om het hoekje. Daarom werden alle scheidingswanden en valse plafonds voorzien van de geluidsisolatie URSACOUSTIC. “De scheidingswanden zijn uitgevoerd in lichte gipsplaten. URSA was interessant omdat ze verschillende diktes aan isolatie aanbieden”, vertelt Corentin Van Roey, werfleider bij aannemer Thomas & Piron Renovaties. “Zo hadden we slechts één leverancier voor alles.”

Dealer SFIC bevestigt: “URSA heeft een mooi, uitgebreid gamma met kwaliteitsvolle isolatieproducten. De minerale wolplaat URSACOUSTIC is zeer makkelijk te plaatsen en een aangenaam product om mee te werken. Onze klanten zijn er allen zeer tevreden van. We hebben dit product dan ook met een gerust hart voorgesteld op de Antares werf.”

Uitstekende service

Niet alleen de kwaliteit van het product speelde een rol in de keuze voor URSA. “We kregen onmiddellijk een zeer goede respons bij URSA betreffende het Antares project. Zowel naar dienstverlening toe als het uitwerken van een offerte”, klinkt het bij SFIC. “We zijn eigenlijk over het algemeen zeer tevreden van de samenwerking. URSA denkt proactief met ons mee of helpt ons uit de nood als we bijvoorbeeld een probleem hebben met voorraad. Ze komen altijd met een oplossing. Die service was zeker mede bepalend om URSA te kiezen in het Antares project.”

Tot slot was voor Corentin het financiële plaatje belangrijk: “We werken regelmatig met URSA producten. De goede verhouding tussen prijs en kwaliteit speelt echt in hun voordeel. Het product voldoet aan alle technische specificaties en is dus zeer concurrentieel op de markt.”

Werverhaal gerealiseerd door: SFIC, Thomas & Piron, DDS + adr architectes & URSA Benelux

O’Sea wordt nieuw stadsdeel in Oostende

WALLTEC BLACK biedt veelzijdige isolatieoplossing

Op de terreinen van het vroegere Mediacenter in Oostende ontwikkelt Immobel het project O’Sea. Het gemengd woningencomplex zal een volledige stadswijk doen heropleven en geeft de kustlijn van Oostende een nieuwe aanblik met zijn gedraaide torenvolume. De eigenaars van de appartementen krijgen een duurzame woonst, dankzij het warmtenet en de doorgedreven thermische isolatie met URSA TERRA-signatuur.

Met O’Sea brengt Immobel circa 88.500m² woonoppervlakte naast het voetbalstadion van KV Oostende. Het stedelijk regeneratieproject combineert assistentiewoningen, een gevarieerde mix aan woonoplossingen, een restaurant, drie handelszaken, een crèche en een ondergrondse parking. De woongelegenheden liggen rond groene ruimtes met elk een eigen thema. Zo is er een ruimte voor sport en spel, een bloemen- en fruittuin, een watertuin en een groen plein.

Brandveilig…

De hedendaagse vormgeving en volumeopbouw – naar een ontwerp van Conix RDBM Architects – stelt aannemer BAM Interbuild voor de nodige technische uitdagingen. Zo vraagt het 15 verdiepingen tellende torenvolume bijzondere aandacht voor brandveiligheid. Een antwoord in dat vraagstuk vond de aannemer bij WALLTEC BLACK, een glaswolisolatie uit de URSA TERRA-familie. Het was Verhelst Bouwmaterialen die BAM Interbuild op het spoor van de nieuwe isolatie-oplossing bracht. “WALLTEC BLACK is een isolatie met Euroklasse A1. Ze is dus onbrandbaar, leidt niet tot rookvorming of giftige gassen en er is geen brandende druppelvorming,” licht Technisch-commercieel afgevaardigde David Kellner toe. Verhelst Bouwmaterialen mocht tot hiertoe al 12.830m² WALLTEC BLACK glaswol leveren voor dit project. Van een overtuigde eindgebruiker gesproken.

… en regenbestendig

Maar Stijn Galle, senior Site Manager bij BAM Interbuild liet zich niet alleen overtuigen omwille van de brandveiligheid. “Typerend voor het project is de diverse materialisatie van de gevel, van gevelmetselwerk tot geventileerde gevels. We zochten een gemakkelijk te verwerken isolatiemateriaal dat veelzijdig inzetbaar is. Een troef van WALLTEC BLACK is dat het dankzij zijn waterafstotende siliconebehandeling ook te gebruiken is bij een gevelafwerking met open voeg. Het zwarte vlies aan één zijde van de isolatie zorgt dan weer voor een verzorgd uitzicht van de geventileerde gevels. En ook niet onbelangrijk: de URSA-isolatie combineert die troeven met een economisch verantwoorde prijs en uitstekende thermische en akoestische prestaties. Dat matcht met het duurzame imago van het project,” besluit Stijn Galle.

Lees dit artikel ook in Renoscripto Editie nr.104 van maart 2021.

This site is registered on wpml.org as a development site.