URSA-kwaliteit bij de bouw van prestigieus nieuw museum

In het kader van het uitgebreide Liget Budapest Project worden tal van iconische gebouwen opgetrokken. De bijzondere collectie van het Etnografisch museum werd in 1896, tijdens de Millenniumtentoonstelling in Városliget, voor het eerst aan het publiek voorgesteld. Na vele decennia van omzwervingen is ze naar het park, voortaan haar permanente thuis in Ötvenhatosok tere, teruggekeerd.

Met zijn geraffineerde minimale, maar verrassend energieke idee sleepte de Hongaarse architect Marcel Ferencz(NAPUR Architect Építésziroda) de opdracht in de wacht om het nieuwe gebouw van het Etnografisch museum te ontwerpen. Met zijn holle gebogen vorm doet het denken aan twee met elkaar verstrengelde hellingen. Tegelijk doet het gebouw dienst als een spannende poort die een doorgang vormt tussen de wijk en het park. Ook het feit dat 60 procent ervan onder de grond is gebouwd, draagt in hoge mate bij aan het unieke karakter van het gebouw. Het dak vormt een echte groene zone en fungeert zo als gemeenschapsruimte.

De moderne uitstraling van het gebouw (34.000 m²) en het feit dat het aan alle professionele vereisten voldoet, staan buiten kijf. Bovendien is het perfect op de behoeften van de bezoekers afgestemd. De bouw van de nieuwe thuis van het inmiddels 150 jaar oude instituut voor etnografie begon eind 2017. In juni 2022 was het museum klaar, samen met de praktische ondergrondse garage in Dózsa György út die plaats biedt aan 800 voertuigen.

Hungarian Ethnography Museum

Het openbare park, dat op het hoogste punt van de eigenzinnig gevormde daktuin van het Etnografisch museum (7000 m²) een prachtig panorama biedt, is een adembenemende compositie van groendaken en eenvoudige stapbestendige/bewandelbare dakoplossingen. Bij de bewandelbare daktuin van het museum kwamen een nauwkeurige technische planning en hoogwaardige materialen kijken. Hierop werd meer dan 3000 m3 vruchtbare, met speciale voedingsstoffen verrijkte grond uitgespreid. En doordat de ‘hellingen’ van het museumgebouw met schilderachtig gerangschikte bloemen en bladplanten zijn versierd (samen goed voor duizenden vierkante meters!), vormt het dak een delicaat en harmonieus geheel met het groen van Városliget.

Vanuit technisch oogpunt bestaat de structuur, die als een plat dak met omgekeerde gelaagdheid wordt beschouwd, uit bijna 4000 m3 aan lagen die met URSA XPS N-III-L geëxtrudeerde polystyreenisolatie zijn opgebouwd. Die lagen zorgen voor de thermische isolatie en bieden een uitstekende ondergrond voor de aanleg van wandelpaden en groene vegetatie. Het hardschuim met gesloten cellen werd naar behoefte in verschillende diktes aangebracht: 50 mm, 80 mm, 140 mm of 160 mm. Het overgrote gedeelte van de isolatie bestaat uit platen van 200 mm dik – samen goed voor zowat 3000 m³! De URSA XPS N-III-L isolatie kan uitstekend om met druk: een maximale belasting van 30 t/m2 bij 10 % compressie en 13 t/m2 bij 2 % compressie. De isolatieplaat is gemakkelijk te snijden en te installeren, en absorbeert weinig water. Ze wordt gekenmerkt door een glad oppervlak en alternerende windvorming. De warmtegeleidingsfactor, die als waarde voor de langetermijnplanning in aanmerking kan worden genomen, is optimaal met λ= 0,032-0,036 W/mK.

Volgens moderne museologische aanbevelingen was het belangrijk om bescherming tegen daglicht te garanderen. Daarom ligt ongeveer 60 procent van het gebouw onder de grond. De belangrijkste taak was echter om te zorgen voor de ideale akoestische omstandigheden binnen in het museum. Hiervoor werd er in het ‘broken line’ ontwerp boven de verlaagde plafonds, op het onderste vlak van de vloerplaat, bijna 8500 m2 aan akoestische isolatie aangebracht.

Akoestische ontwerpers, die ernaar streefden om de nagalmtijd van de ruimte optimaal te kunnen aanpassen en galm te vermijden, kozen voor een isolatiemateriaal dat die verhouding zo dicht mogelijk bij 1 benadert. Dit betekent dat het materiaal in de categorie van uitstekende geluidsabsorptie valt. Voor het plafond viel de keuze op URSA TERRA BiOnic 62Ph/Vr warmte- en geluidsisolatie, bedekt met een zwarte glassluier met ‘overhangende nokken’. Dat product met een zeer hoge verhouding van 0,95 bestaat uit minerale wol van 60 mm dik en wordt geleverd in een grote verpakking van 126 x 126 mm. De minerale wol van URSA behoort tot brandbeveiligingsklasse A1* en is dus niet-ontvlambaar en niet-brandbaar (* montagemateriaal: A2 – s1, d0). Ook het warmtegeleidingsvermogen is uitstekend, waardoor dit product perfect aan de gestelde vereisten voldoet. Een bijzonder voordeel is dat het gemakkelijk te snijden en eenvoudig te installeren vezelisolatiemateriaal URSA TERRA het effect van in de ruimte vibrerende geluiden dempt. Niets stoort de bezoekers dus om ten volle van de museumervaring te genieten.

Met het oog op een structuur van uitstekende kwaliteit, zowel op het gebied van warmte- als geluidsisolatie, werd – naast de uitstekende isolatie van de binnenplaten – ook een groot deel van de geplaatste gipsplaatwanden uitgerust met minerale wol van URSA. Met een stromingsweerstand van AFri ≥ 5 kPa s/m² en brandbeveiligingsklasse A1 (dus niet-brandbaar) kan de URSA BiOnic TWF1 minerale wol die tot de niet-ontvlambare brandbeveiligingsklasse behoort, deze belangrijke functie vervullen.

Bezoekersvriendelijke creaties en veelzijdigheid zijn de rode draad door het gebouw, waar materieel en intellectueel erfgoed uit Hongarije en de rest van de wereld op spectaculaire wijze wordt voorgesteld. Het museum beschikt over ongeveer 4500 m2 permanente en 2500 m2 tijdelijke tentoonstellingsruimte, waaronder het Liget Budapest Visitor Centre, waar gasten gratis een interactieve tentoonstelling kunnen bekijken. Ook een bibliotheek, archief en conferentieruimte zijn van de partij. De uitstekende etnografische collectie is lang niet het enige hoogtepunt van het nieuwe Etnografische museum. Zo sleepte het gebouw in 2018 tijdens een van de meest prestigieuze internationale vastgoedwedstrijden (de International Property Awards in Londen) de prijs voor ‘World’s Best Public Institution’ in de wacht. En alleen al op basis van de plannen schoot het ook de hoofdvogel af, namelijk ‘World’s Best Public Architecture’.

We zijn er trots op dat URSA met zijn duurzame isolatiematerialen een grote rol heeft gespeeld bij de energie-efficiëntie van een modern kunstgebouw dat deel uitmaakt van het Liget Budapest Project. Dat is Europa’s grootste stedenbouwkundige project met culturele inhoud en werd al met enkele prestigieuze internationale prijzen bekroond.

2700 meter aan URSA AIR kanalen in het EC1 Cultureel Centrum (Polen)

Met bijna 40 % van de stemmen verkozen lezers van de gerenommeerde Poolse website Bryla.pl dit gebouw tot het mooiste van Polen. We hebben het natuurlijk over het culturele centrum in Lodz (de op één na grootste stad van Polen): het EC1, City of Culture.

Tot enkele jaren geleden vond je hier nog een oude verlaten elektriciteitscentrale uit 1907 waaraan het nieuwe culturele centrum EC1 zijn naam dankt. Honderd jaar later, in 2007, besloot de plaatselijke overheid om het industriegebied volledig te herstructureren en het complex in verschillende fasen en secties te herstellen.

EC1 is een modern cultureel centrum dat plaats biedt aan workshops, tentoonstellingen en allerlei evenementen. Het omvat ook een planetarium en het nieuwe centrum voor filmkunst. Om al deze activiteiten optimaal te laten verlopen, moest het architectenbureau Miroslaw Wisneiewski Urbanystika i Architektura voor uitstekende akoestische omstandigheden zorgen.

Dat was de belangrijkste reden om voor URSA AIR Zero A2 te kiezen voor alle HVAC-kanalen in het gerenoveerde gebouw. De binnenkant van dit materiaal is met een sterk geluidsabsorberende stof bekleed, waardoor het perfect bleek voor dit project.

Maar ook de andere voordelen van deze panelen vielen in de smaak bij projectontwikkelaar, SKANSKA S.A. Zo bieden ze een hoge thermische weerstand, een uitzonderlijke akoestische absorptie, een uitstekende luchtkwaliteit binnenshuis en een optimale weerstand tegen brand.

Bovendien biedt het gebruik van panelen voor HVAC-kanalen nog een aantal voordelen: ze wegen minder en het volume dat naar de bouwplaats moet worden vervoerd is kleiner. De kanalen zijn ook erg flexibel ter plaatse aan te leggen. Zo kunnen bouwprofessionals eventuele problemen oplossen met obstakels waarmee er bij de aanvankelijke planning geen rekening was gehouden, of die verband houden met de bekleding of afwerking. Ze hoeven daar zelfs niet voor naar de werkplaats terug te keren.

Toekomstige fasen van het project omvatten ook een technologisch centrum en een interactieve wetenschapsruimte.

Nieuw Canfranc station omgebouwd tot luxehotel

Het station Canfranc in Huesca, een gebouw met een rijke geschiedenis, is voortaan een luxehotel. Ook al onderging het pand een grondige renovatie, aan het oorspronkelijke uiterlijk werd niet geraakt.

Het stationsgebouw werd in 1928 officieel geopend door koning Alfonso de 13e en de Franse president Gaston Doumergue. Twee bedrijven, Midi Francés en Norte de España, wilden een spoorwegverbinding tussen Spanje en Frankrijk aanleggen, waarbij ze wilden gebruikmaken van de lijn die Huesca met Jaca verbond. Na de aanleg van de Somporttunnel – voltooid in 1914 – bereikte de lijn eindelijk Canfranc.

Het gebouw naar een ontwerp van de ingenieur Fernando Ramírez de Dampierre beleefde zijn hoogdagen in de jaren 1940, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zowel de Duitsers als het Franse verzet gebruikten het station als een strategisch knooppunt. De Fransen slaagden er zelfs in om hier duizenden Joden uit heel Europa te verbergen en te helpen ontsnappen. In april 1970, na de vernieling van de L’Estanguetbrug aan Franse zijde, kwam het internationale spoorverkeer er tot stilstand.

Voor Ingennus, het architectenbureau dat de verbouwing in goede banen leidde, was een van de centrale uitgangspunten dat de werkzaamheden niet mochten raken aan de oorspronkelijke esthetiek en vormgeving van dit gebouw van iets meer dan 3000 m². Mónica Tello, technisch architect en duurzaamheidscoördinator bij Ingennus en verantwoordelijk voor het uitvoerende beheer van de renovatiewerkzaamheden, legt uit dat het geen moeite kostte om het oorspronkelijke uiterlijk van de gevel te behouden. “We hebben de schil van binnenuit aangepakt en de luchtdichtheid en isolatie van in het station opgebouwd. Alleen de 365 ramen moesten we vervangen door energiezuinigere exemplaren met dezelfde afmetingen.”

Bij de werkzaamheden die Tello uitvoerde – en waarvoor ze op het Gala de la Edificación Aragonesa in 2021 een prijs in de wacht sleepte – was de keuze voor een geluidsisolatiesysteem van cruciaal belang. “De isolatie in het gebouw fungeert als een beschermende laag die het gebouw aan de binnenkant, het dak, de gevel en de vloer omgeeft. We hebben berekend hoe dik die laag moest zijn opdat er geen warmte zou ontsnappen uit het gebouw. Als extra voordeel hadden we zo veel minder krachtige installaties nodig dan wanneer we minder isolatie hadden gebruikt”, vertelt ze.

Voor de isolatie installeerden de projectleiders 26.000 m² URSA TERRA T18P, een isolatiepaneel dat uitstekend presteert op het vlak van thermisch en akoestisch comfort. Daarnaast werd er 9600 m² URSA TERRA Plus 32 T0003 geplaatst, waarop er evenveel URSA SECO membraan werd aangebracht. Dit systeem, bestaande uit isolatiewol met hoge thermische geleidbaarheid en een membraan van polypropyleen, maakt het gebouw lucht- en waterdicht. Het URSA TERRA Mur Plus systeem van 5, 10 en 14 centimeter dik (afhankelijk van de isolatiebehoefte van elk van de ruimten) vormt de kers op de taart.

Ook waterdichtheid was erg belangrijk. Het project was namelijk volgens de criteria voor passiefhuizen ontworpen, waarbij volgens de duurzaamheidsmanager van het project “ventilatie met warmteterugwinning, luchtdichtheid, isolatie, schrijnwerk met driedubbele beglazing en koudebruggen allemaal in aanmerking zijn genomen. Zo zijn de luchtkwaliteit en het thermische en akoestische comfort uitstekend, zonder ongewenste tocht. Bovendien zijn we correct met afval omgegaan en hebben we materialen gebruikt die niet schadelijk zijn voor de gezondheid.”

Het project omvat eveneens de ingebruikname van een nieuw passagiersstation in 2021, nadat de regering van Aragon had toegezegd om de esplanade van Arañones, waar zich het internationale Canfranc station bevindt, te herstellen. De projectverantwoordelijken hopen dat de werkzaamheden aan het nieuwe hotel in de komende maanden worden afgerond.

This site is registered on wpml.org as a development site.