URSA zet woonerf Het Laar op weg naar BEN-kwaliteit

URSA HOMETEC voorziet daken Het Laar van warme jas

Comfortabel en energiezuinig wonen nabij het centrum van Vosselaar. Voor wie zich wil vestigen in de snelgroeiende Antwerpse Kempen, is het alvast een gedroomd uitgangspunt. Met 12 BEN-woningen op een autoluwe site bood DG Woonprojecten een succesvol antwoord op de zoektocht van heel wat Kempenaren.

In het centrum van Vosselaar zit DG Woonprojecten – een samenwerking tussen Domestic Woonprojecten en Jeni Real Estate – momenteel in de laatste rechte lijn naar de oplevering van Woonerf Het Laar. Het woonproject brengt 12 BEN-woningen in een landelijke stijl en privétuin op een autoluwe locatie op wandelafstand van winkels, openbaar vervoer, … “Dat is wellicht één van de verklaringen voor het succes van dit project,” opent Jonas van Dun, projectleider ontwikkeling bij Domestic. “Alle woningen hebben een oppervlakte van zo’n 150m² met daarin drie slaapkamers. Bovendien kunnen de kopers de casco zolderruimte nog volledig naar wens inrichten. We stellen vast dat het gros van de kopers die mogelijkheid benut en het volume onder het dak als één grote ruimte laat afwerken. Later kunnen ze hier dan nog eenvoudig een lichte scheidingswand in plaatsen om twee bijkomende kamers te creëren,” vervolgt Jonas. Met oog op een gezond binnenklimaat en het comfort besteedde de projectontwikkelaar veel aandacht aan de isolatie en luchtdichtheid van onder meer de zolderruimte. “Dat betekent dus ook een goede dakisolatie die vakkundig geplaatst is.”

Totaaloplossing van URSA

Voor die plaatsing keek Domestic in de richting van DDT Dakwerken uit Ravels. “We hebben inderdaad zo’n 1.100m² dakisolatie van het type URSA HOMETEC 35 van 22cm dik geplaatst,” geeft Thomas Dirkx aan. Dat is met de nodige zorg voor luchtdichtheid gebeurd. Alle naden in het dampscherm zijn afgekleefd en de randen hebben we met dichtingsmastiek aan de muren gekleefd. Dankzij het URSA SECO-gamma met het dampscherm, tape en mastiek hebben we een totaalsysteem kunnen toepassen. Intern hebben we vervolgens nog een afwerking geplaatst waarop de stukadoor kan verder werken. Naast het plaatsen van de isolatie omvatte het pakket dakwerken ook de constructie van het houten dakgebinte, plaatsen van koepels, dakramen, lood- en zinkwerken en dakpannen.” En daar houdt het niet mee op voor Thomas. “Onze tweede firma Algemene Schrijnwerkerij Thomas Dirkx mag straks ook de voordeuren, 12 tuinbergingen in thermowood en 2 fietsenstallingen in padoek realiseren. Kortom, dit was voor ons een totaalpakket,” vertelt Thomas Dirkx

Service op maat

De isolatie bestelde Thomas Dirkx bij Deschacht. “Ik werk al jaren met hen samen omwille van de vlotte service, correcte prijzen en het feit dat een afspraak een afspraak is. Ze staan er op het afgesproken uur met de materialen en willen ook flexibel zijn als dat nodig is.”

Arno Bosmans adviseerde Thomas Dirkx tijdens de offerte en onderhandelingen met Domestic. “Op basis van de projecteigenschappen hebben we gericht URSA HOMETEC 35 voorgesteld. De onbeklede minerale wolplaat in rolvorm garandeert hoge thermische prestaties en dat was niet onbelangrijk aangezien de opdrachtgever BEN-woningen wilde bouwen. Naast dit advies hielpen we Thomas ook met de technische fiches en productdocumentatie om aan te leveren aan de architect en opdrachtgever. Tijdens de uitvoering mocht Thomas rekenen op onze service op maat,” besluit Arno.

Geprefereerde isolatiepartner

Deschacht en URSA zijn zeker geen gelegenheidspartners voor dit project. “Als distribiteur van bouwmaterialen onderscheiden we ons met een breed productgamma, een ruime voorraad, snelle levering en technische expertise,” vertelt marketingmanager An Cools. “Om daarin te slagen kiezen we bewust voor doorgedreven samenwerkingen met fabrikanten. Voor de isolatiemarkt hebben we zo onder meer voor het A-merk URSA gekozen. Los van de technische ondersteuning vanuit de isolatiefabrikant biedt zo’n preferred partnership ons het bijkomende voordeel dat we nauw kunnen samenwerken op vlak van communicatie, evenementen, productlanceringen, … en dat op basis van een langetermijnplanning en korte communicatielijnen tussen beide bedrijven.”

URSA biedt brandveilige oplossing voor woonproject Nieuwe Dokken

Verbeterde thermische en akoestische waarden zijn niet de enige positieve prestaties van het URSA TERRA-gamma. Ook op vlak van brandveiligheid gooit de nieuwe minerale wol van URSA hoge ogen. Dat ontging het bouwteam van het Gentse woonproject De Nieuwe Dokken niet. URSA TERRA bewijst er op hoog niveau zijn meerwaarde.

URSA bewijst zich als betrouwbare partner in Gents stadsvernieuwingsproject

Het Gentse stadsvernieuwingsproject Oude Dokken transformeert het oude havengebied rond het Houtdok, het Achterdok en het Handelsdok tot een gloednieuw stadsdeel met zo’n 1.200 woningen, een school, kinderdagverblijf, wijksporthal publieke voorzieningen en groene ruimte. Eén van de ontwikkelingen in het gebied tussen de wijk Muide en de Dampoort is het project De Nieuwe Dokken. Zowel URSA als Xella bieden toegevoegde waarde in dit nieuwe stadsdeel.

 Al sinds 2004 is de Oude Dokken volop in transitie. Eén van de lopende projecten is het woon- en leefproject De Nieuwe Dokken, aan de oostzijde van het Handelsdok. De Nieuwe Dokken brengt zo’n 400 appartementen en huizen in het voormalige havengebied. Een groot deel ervan krijgt uitzicht over het water. “De Nieuwe Dokken is niet zomaar een nieuw woonproject. Het concept kijkt verder dan morgen en biedt antwoorden voor de duurzame buurt van de toekomst,” vertelt werfleider Frederik De Visch namens aannemer THV Nieuwe Dokken, een samenwerking tussen Artes Depret, Groep Van Roey en Algemene Bouw Maes. “Zo is er een groot en innovatief batterijsysteem dat de bewoners van hun elektriciteit voorziet. Een eigen warmtenet levert de nodige warmte in de woningen. Vanuit die optiek zetten we ook sterk in op een goede isolatie en luchtdichtheid van de verschillende gebouwen.” Dankzij deze maatregelen en een doordachte aanpak rond mobiliteit, scoort De Nieuwe Dokken 93,9% op de duurzaamheidsmeter van de Stad Gent. Dat is met glans geslaagd!

Akoestische hoogvlieger

Met de tweede fase in uitvoering zit De Nieuwe Dokken op kruissnelheid. Na het Centraalveld bouwt THV Nieuwe Dokken vandaag aan Noordveld. “Dat projectdeel brengt vijf nieuwe gebouwen. Daarvan realiseren we momenteel Pergola en Bijoux, naar een ontwerp van respectievelijk Onix architecten en Ront architecten. Pergola is zonder twijfel de blikvanger in dit projectdeel. Het 15 verdiepingen tellende torengebouw valt op met zijn getrapte vorm opgetrokken in baksteen met een houten pergolastructuur. Die trapvorm biedt ruimte voor indrukwekkende terrassen. De houtaccenten herleiden de terrassen tot heuse buitenkamers en geven Pergola een Scandinavische look mee,” licht Frederik De Visch toe.

Het bouwen op deze hoogte bracht wel wat aandachtspunten met zich mee op vlak van stabiliteit en brandveiligheid. “Voor Pergola werd een hybride structuur uitgedokterd, opgetrokken in een mix van beton en kalkzandsteenelementen. Kalkzandsteen was het voorkeurmateriaal omwille van de akoestische kwaliteiten en de snelheid van bouwen. De lagere verdiepingen hebben een dragend betonskelet ingevuld met kalkzandsteenelementen. Naarmate het gebouw in hoogte wint, nemen de kalkzandsteenelementen de dragende kracht over van het beton,” weet Filip Henderickx, projectmanager bij Xella. In de voorbereiding van de uitvoeringsplannen werkte Xella samen met de THV Nieuwe Dokken om de studie voor de kalkzandsteenelementen op punt te zetten. “Al hebben we hier niet veel inspanningen moeten leveren. De aannemer en ontwerpers hebben het principe al goed onder de knie uit de eerste fase, waar ze voor een gelijkaardige hybride structuur kozen voor de hoge volumes,” aldus Filip Henderickx. Een belangrijk hulpmiddel in die voorbereidende studie was het BIM-model. “Dat model liet toe heel snel ontwerpen uit te wisselen en te controleren. Bovendien was het een solide vertrekpunt voor het uitwerken van onze wandtekeningen. Zo bleef de snelheid hoog en de foutenmarge laag.”

Gebruiksvriendelijke isolatie

De dragende structuur van Pergola krijgt een warm isolatiekleed aangemeten in WALLTEC BLACK, een vormvaste minerale wolplaat uit de URSA TERRA-familie. De uitmuntende thermische (λ 0,032 W/m.K) en akoestische prestaties waren echter niet de voornaamste reden om voor de oplossing uit het URSA TERRA-assortiment te kiezen. “De brandwerende karakteristieken gaven de doorslag,” bekent Frederik De Visch. “Aangezien Pergola als hoogbouw wordt geclassificeerd moeten we hier aan specifieke brandeisen voldoen en met de oplossing van URSA voldoen we hier heel eenvoudig aan. WALLTEC BLACK is van nature onbrandbare isolatie. Ze ontwikkelt bijna geen rook, vormt geen brandende druppels en brengt geen vlamverspreiding met zich mee. Daarmee voldoet de isolatie aan de euroklasse A1. De isolatie is bovendien heel gebruiksvriendelijk. Wanneer je een pak minerale wol mee naar boven neemt, heb je meer vierkante meters mee dan in vergelijking met PUR of PIR. De plaatsing vraagt dan wel weer wat meer aandacht om de randen mooi aan te laten sluiten. Maar het blijft een koud kunstje. Het is bovendien mooi meegenomen dat de isolatie in het duurzaamheidsstreven van het project past.”

De verbindende schakel tussen URSA en THV Nieuwe Dokken was Verhelst Bouwmaterialen. De handelaar leverde naast de URSA-isolatie ook de gevelstenen en kleine bouwmaterialen, dat zowel voor de eerste als de tweede fase. De tandem Paul Termote en Martin Willaert van het depot Verhelst in Knokke verzorgde de afstemming tussen de werf, de bouwmaterialenhandel en de fabrikanten. Waarom Verhelst op het vertrouwen van de THV Nieuwe Dokken mag rekenen? “Omwille van onze service en kennis,” schat Paul Termote in. “Wanneer een aannemer kleine hoeveelheden bestelt, leveren we die in veel gevallen al daags nadien op de werf. Grote hoeveelheden komen rechtstreeks van de fabrikant en daar zijn wij de coördinerende schakel die ervoor zorgt dat de materialen op de afgesproken datum worden geleverd.” De keuze voor WALLTEC BLACK kwam er in een onderlinge wisselwerking tussen de aannemer THV Nieuwe Dokken en Verhelst. De materialenhandelaar kijkt ook positief naar de samenwerking met de isolatiefabrikant. “Afspraken zijn er afspraken en de communicatie verloopt heel vlot,” besluit Paul Termote.

This site is registered on wpml.org as a development site.