Wist u dat isolatie niet alleen bedoeld is om u warm te houden? Dat het aanbrengen van minerale wolisolatie in uw woning of bedrijf net zo nuttig kan zijn in de zomer als in de winter? Mensen denken dat isolatie alleen bedoeld is om warmte binnen te houden, maar in werkelijkheid gaat het om temperatuurbeheersing: warm in de winter, koel in de zomer. In feite is het idee dat wonen in een warm land of klimaat betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken over isolatie een mythe…
Mensen associëren isolatie vaak met warm blijven en denken dat isolatie niet nodig is als ze in een warm klimaat wonen. Maar isolatie is het hele jaar door een investering. Het houdt de temperatuurschommelingen van uw woning onder invloed van het buitenweer tegen. Met andere woorden, isolatie beschermt net zo goed tegen oververhitting in de zomer als tegen bevriezing in de winter.
Het aanbrengen van isolatie in het gebouw is even nuttig in de zomer als in de winter
Wanneer mensen over isolatie praten, doen ze dat vaak alsof de isolatie zelf een soort warmtebron is. Maar isolatie is gewoon een barrière voor warmteoverdracht, zoals aangegeven door de R-waarde, een maat voor hoe goed een materiaal de warmteoverdracht vermindert. Geplaatst tussen twee omgevingen (bijvoorbeeld buitenmuren, d.w.z. de binnenkant van uw huis en de buitenkant) voorkomt isolatie de warmteoverdracht tussen beide. Wanneer het koud weer is en het binnen warm is, helpt isolatie de warmte binnen te houden, waardoor de energiekosten om warm te blijven dalen door het warmteverlies te beperken en dus de energierekening voor verwarming te verlagen. Maar het omgekeerde geldt ook. Als het warm weer is en het huis wordt gekoeld (door airconditioning of door bouwtechnieken) houdt isolatie de warmte tegen die naar binnen komt; opnieuw worden de kosten voor het handhaven van die aangename, koele luchttemperatuur verlaagd, en opnieuw, in dit geval, worden de koelverliezen en de stijging van de energierekening voor airconditioning beperkt. Dit betekent een verschillende aanpak van de isolatie, afhankelijk van het klimaat.
In een koud klimaat lijkt de noodzaak van isolatie voor de hand te liggen, omdat woningen moeten worden verwarmd, vooral in de wintermaanden. Om het energiegebruik te maximaliseren, moet een huis in een koud klimaat alle elementen die in contact komen met de buitenkant isoleren. Warme klimaten zijn anders – overmatige hitte is immers zelden zo oncomfortabel of gevaarlijk als overmatige koude – maar hebben nog steeds baat bij isolatie, vooral in het dak en de buitenmuren. In veel landen met een warmer klimaat zijn de energierekeningen in de zomer hoger, omdat airconditioning van uw huis duurder is dan verwarming. De installatie van isolatie met minerale wol biedt bescherming tegen zowel hitte als koude en bespaart op uw energieverbruik, vooral als u in de zomer airconditioning gebruikt om de temperatuur te regelen.
Maar bovenal is er de milieufactor. Het aanbrengen van isolatie helpt de operationele koolstof van het gebouw te verminderen door het energieverbruik te verminderen. Daarom zal de koolstofvoetafdruk van een geïsoleerd gebouw lager zijn dan die van een niet-geïsoleerd gebouw.
Op grote schaal kan deze oplossing het energieverbruik van de bewoners met wel 90%1 verminderen, wat een aanzienlijke bijdrage levert aan “groene” doelstellingen zoals de EU 2050-doelstelling van netto nul uitstoot van broeikasgassen.
Of u nu meer tijd en geld besteedt aan het verwarmen of het koelen van uw huis, denk aan isolatie als een oplossing om uw huis het hele jaar door op temperatuur te houden; een maatregel die, eenmaal geïnstalleerd, u verder niets kost. In welk deel van de wereld u ook woont, ongeacht het klimaat, isolatie biedt het hele jaar door voordelen op het gebied van geluidsvermindering en akoestisch comfort, en werkt ook brandwerend. Bovenal is het een duurzame oplossing in lijn met de doelstelling van een klimaatneutrale economie.
Onze oplossingen ondersteunen de planeet, de economie en de samenleving
Bij URSA geloven we dat de ideale oplossing – voor zowel zomer als winter, ongeacht het klimaat – minerale wolisolatie is met zijn thermische weerstand, hoge akoestische isolatie, betere luchtkwaliteit binnenshuis en brandwerendheid. Bovendien zijn de energiebesparingen tijdens de gebruiksfase van URSA-isolatiematerialen zo groot dat ze de energie die nodig is voor de productie ervan ruimschoots overtreffen, waardoor een netto positief effect ontstaat.
Wij staan volledig achter de levenscyclusanalyse (LCA) om het milieueffect van producten en processen te beoordelen. Deze techniek levert informatie op die ons in staat stelt bewuster om te gaan met de effecten van onze oplossingen op het milieu gedurende hun hele levenscyclus en deze dus te verminderen. Het verminderen van onze CO2-uitstoot en koolstofvoetafdruk is een essentiële maatregel en ook hier geldt dat een goed geïsoleerde woning een van de beste individuele bijdragen is in de strijd tegen de gevolgen van de klimaatverandering.
1 Passivhaus-norm: Bij toepassing van isolatie nemen de warmteverliezen met een factor 10 af; de jaarlijkse kosten voor het energieverlies via de buitenmuur worden teruggebracht tot minder dan 64 €/jaar.