Net zo groen als minerale glaswol

Elke dag is het nieuws meer en meer gericht op zogenaamde ecotrends en -zinnen, zoals “biologisch”, “goed voor de planeet”, “groen”, “duurzaamheid” of “goed voor de gezondheid”, enz.

Het behoud van ons milieu, de zorg voor onze planeet en onze gezondheid zijn duidelijk in een wijdverbreide “wake-up call” voor ons bewustzijn en onze acties. Nieuwe generaties bepalen hun loopbaan en hun professionele toekomst in functie van de milieuverbintenissen van de bedrijven waarvoor ze werken.

Maar soms zitten vooroordelen in de weg wanneer we bepaalde producten en oplossingen classificeren als goed of niet goed voor het milieu, als groen of duurzaam? Heel vaak vergeten we dat de meeste van deze producten, zelfs die met het etiket “biologisch”, moeten worden vervoerd, getransformeerd of behandeld, en tijdens hun levenscyclus CO2 uitstoten…

Anderzijds blijven sommige vervaardigde oplossingen die zeer goed zijn voor het milieu relatief onbekend, bijvoorbeeld minerale glaswol isolatiematerialen.

Wist u dat minerale glaswol – die vaak niet ver van de plaats van installatie wordt geproduceerd – voor ongeveer 95% uit natuurlijke producten bestaat, namelijk gerecycleerd glas en kiezelzand.

De landen van de Europese Unie, waaronder Frankrijk, hebben de energierenovatie van gebouwen bewust opgenomen als een belangrijke pijler van hun groene herstelplannen. En dat is terecht.

De initiële investering voor het isoleren van een gebouw kan in minder dan vier jaar worden terugverdiend en voor elke € 1 geïnvesteerd in isolatieproducten op basis van minerale wol kan binnen 30 jaar een zevenvoudig rendement worden behaald. (Bron Eurima).

Bovendien hebben isolatieproducten van minerale glaswol een netto positief effect op de duurzaamheid van het gebouw gedurende hun hele levenscyclus. De energiebesparing door minerale wolisolatie overtreft namelijk 200 tot 600 keer de energie die nodig is voor de productie, het transport en de installatie ervan.

Bij @URSA, en meer in het algemeen in de hele XELLA Groep, vormen ESG-doelstellingen (milieu, sociaal en bestuur) de kern van onze strategie en de uitvoering ervan, omdat wij actief willen bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van onze samenleving en van de economie.

Wat het milieu betreft, zijn onze belangrijkste doelstellingen voor 2030 het verminderen van onze eigen CO2-uitstoot met 30% (ten opzichte van de niveaus van 2019) en het verhogen van het gebruik van gerecycleerde materialen in onze glaswolproductie tot 80% (in vergelijking met de huidige 50%).

Meer in het algemeen is het behoud van hulpbronnen via de circulaire economie essentieel en vereist het dat iedereen, van producent tot eindgebruiker, de respectieve levenscycli en effecten van zijn handelingen goed begrijpt.

This article was originally published on LinkedIn in May 2021.

This site is registered on wpml.org as a development site.