2700 meter aan URSA AIR kanalen in het EC1 Cultureel Centrum (Polen)

Met bijna 40 % van de stemmen verkozen lezers van de gerenommeerde Poolse website Bryla.pl dit gebouw tot het mooiste van Polen. We hebben het natuurlijk over het culturele centrum in Lodz (de op één na grootste stad van Polen): het EC1, City of Culture.

Tot enkele jaren geleden vond je hier nog een oude verlaten elektriciteitscentrale uit 1907 waaraan het nieuwe culturele centrum EC1 zijn naam dankt. Honderd jaar later, in 2007, besloot de plaatselijke overheid om het industriegebied volledig te herstructureren en het complex in verschillende fasen en secties te herstellen.

EC1 is een modern cultureel centrum dat plaats biedt aan workshops, tentoonstellingen en allerlei evenementen. Het omvat ook een planetarium en het nieuwe centrum voor filmkunst. Om al deze activiteiten optimaal te laten verlopen, moest het architectenbureau Miroslaw Wisneiewski Urbanystika i Architektura voor uitstekende akoestische omstandigheden zorgen.

Dat was de belangrijkste reden om voor URSA AIR Zero A2 te kiezen voor alle HVAC-kanalen in het gerenoveerde gebouw. De binnenkant van dit materiaal is met een sterk geluidsabsorberende stof bekleed, waardoor het perfect bleek voor dit project.

Maar ook de andere voordelen van deze panelen vielen in de smaak bij projectontwikkelaar, SKANSKA S.A. Zo bieden ze een hoge thermische weerstand, een uitzonderlijke akoestische absorptie, een uitstekende luchtkwaliteit binnenshuis en een optimale weerstand tegen brand.

Bovendien biedt het gebruik van panelen voor HVAC-kanalen nog een aantal voordelen: ze wegen minder en het volume dat naar de bouwplaats moet worden vervoerd is kleiner. De kanalen zijn ook erg flexibel ter plaatse aan te leggen. Zo kunnen bouwprofessionals eventuele problemen oplossen met obstakels waarmee er bij de aanvankelijke planning geen rekening was gehouden, of die verband houden met de bekleding of afwerking. Ze hoeven daar zelfs niet voor naar de werkplaats terug te keren.

Toekomstige fasen van het project omvatten ook een technologisch centrum en een interactieve wetenschapsruimte.