1900
Onze geschiedenis

Onze geschiedenis

URSA is een modern bedrijf met 70 jaar ervaring in isolatie.

De geschiedenis van URSA gaat terug tot 1949, toen Poliglas in Spanje werd opgericht. In 1988 werd het overgenomen door Uralita Group. In 1991 deed ook het Duitse bedrijf Pfleiderer AG zijn intrede in de isolatiesector. De koers van beide bedrijven liep parallel – Poliglas groeide vooral in West-Europa door de bouw van nieuwe fabrieken, Pfleiderer groeide vooral in Oost-Europa – tot 2002, toen Uralita Group de isolatiedivisie van Pfleiderer overnam. In 2004 werd URSA officieel geboren, en sindsdien is het niet gestopt met het uitbreiden binnen Europa en daarbuiten, het lanceren van innovatieve en bekroonde isolatieproducten, het verfijnen van de al klantgerichte aanpak, het aanbieden van nog meer diensten en het oplossen van de noden van onze klanten.

Het begin

1949

Het begin

Poliglas wordt opgericht door de familie Masiá Mas-Bagá, gespecialiseerd in de verkoop van natuurlijke verlichting en het gieten van thermoplastics.

Het begin
1955

Dämmstoffe Held wordt opgericht

Het isolatiebedrijf Dämmstoffe Held GmbH gaat van start in het Duitse Dinslaken.

Het begin
1959

Poliglas doet zijn intrede in de isolatiesector

Poliglas begint zijn isolatieactiviteiten met de productie van GLASCOPOR geëxpandeerd polystyreen (EPS). In 1973 wordt de eerste dochteronderneming opgericht in Madrid, gevolgd door een tweede in Sevilla in 1976.

Het begin
1970

Dämmstoffe Held bouwt een glaswolfabriek

Vijftien jaar na zijn start bouwt Dämmstoffe Held GmbH een fabriek voor minerale glaswol in Wesel in Duitsland.

Het begin

EERSTE UITBREIDING

1974

Poliglas bouwt een eerste glaswolfabriek

De eerste glaswolfabriek van Poliglas wordt gebouwd in El Pla de Santa Maria in Tarragona, Spanje. De producten worden op de markt gebracht onder de merknaam GLASCOWOOL.

EERSTE UITBREIDING
1983

Ontstaan van Poliglas SA France

Poliglas SA France wordt opgericht met een dochteronderneming in Toulouse, in Frankrijk. Een grote stap richting internationale expansie van de groep.

EERSTE UITBREIDING
1987

Opening van eerste XPS-fabriek

De eerste Poliglas-fabriek voor geëxtrudeerd polystyreen (XPS) wordt ook in El Pla de Santa Maria in het Spaanse Tarragona gebouwd. Al snel komt het merk GLASCOFOAM op de markt.

EERSTE UITBREIDING

EERSTE OVERNAMES EN INTERNATIONALE GROEI

1988

Uralita Group neemt Poliglas over

Uralita Group, de grootste Spaanse fabrikant van bouwmaterialen, neemt Poliglas en zijn isolatieactiviteiten over.

EERSTE OVERNAMES EN INTERNATIONALE GROEI
1991

Pfleiderer doet ook zijn intrede in de isolatiesector

De Duitse onderneming Pfleiderer AG, die haar productportfolio wil uitbreiden, treedt toe tot de isolatiesector door de overname van de fabrikant Dämmstoffe Held GmbH uit het Duitse Wesel.

EERSTE OVERNAMES EN INTERNATIONALE GROEI
1992

Opening van minerale glaswolfabriek in Slovenië

In lijn met zijn expansiestrategie neemt Pfleiderer KRKA Novoterm d.o.o. over, een Sloveense onderneming met een glaswolfabriek in Novo Mesto. KRKA heeft een sterk marktaandeel in het voormalige Joegoslavië en levert ook minerale glaswol aan Italië en Oostenrijk.

EERSTE OVERNAMES EN INTERNATIONALE GROEI
1993

Snelle groei van Pfleiderer en marktconsolidatie van Poliglas

In 1993 vestigt Poliglas zich in Duitsland en Italië door de oprichting van lokale entiteiten, namelijk Poliglas GmbH en Poliglas SRL. Pfleiderer koopt Isoglass NV, een Belgisch bedrijf met een glaswolfabriek in Desselgem en aanwezig in de Benelux, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Pfleiderer opent ook een nieuwe glaswolfabriek in het Duitse Delitzsch.

EERSTE OVERNAMES EN INTERNATIONALE GROEI
1995

Opening van nieuwe glaswolfabriek in Rusland

Pfleiderer blijft groeien, ditmaal door de overname van een glaswolfabriek in Chudovo in Rusland. Deze site was voorheen opgezet door Mehr & Held GmbH, de engineeringtak van het eerdergenoemde Dämmstoffe Held GmbH.

EERSTE OVERNAMES EN INTERNATIONALE GROEI

NIEUWE PRODUCTEN – CONSOLIDATIE IN EUROPA

1996

Pfleiderer verhoogt productiecapaciteit en Poliglas bouwt tweede XPS-fabriek

Als gevolg van de marktgroei wordt de productiecapaciteit van de Sloveense Novo Mesto-fabriek en de Belgische Desselgem-fabriek uitgebreid. Tegelijkertijd wordt Pfleiderer Technika Izolacyjna Polska opgericht als verkoopfiliaal in Polen. Poliglas bouwt zijn tweede XPS-fabriek in Queis in Duitsland.

NIEUWE PRODUCTEN – CONSOLIDATIE IN EUROPA
1997

Poliglas start activiteiten in minerale steenwol

Poliglas zet haar Europese industriële expansieprogramma voort door de overname van de Isolyth Rt.-fabriek in Tapolca in Hongarije en door de lancering van het steenwolmerk GLASCOROCK. Pfleiderer opent een verkoopkantoor in Kiev in Oekraïne.

NIEUWE PRODUCTEN – CONSOLIDATIE IN EUROPA
1998

Nieuwe glaswolfabriek en nieuwe internationale verkoopkantoren

Poliglas France Industrie SA wordt opgericht in Saint-Avold, waarmee het pad wordt geëffend voor de bouw van een nieuwe glaswolfabriek in Frankrijk. In datzelfde jaar worden Poliglas Ltd. en Poliglas Dämmsysteme GmbH opgericht in respectievelijk Londen en Frankfurt.

NIEUWE PRODUCTEN – CONSOLIDATIE IN EUROPA

50 JAAR POLIGLAS – GROEI BUITEN EUROPA

1999

Poliglas neemt Fibraver over en Pfleiderer voegt 2 glaswolfabrieken toe

Poliglas viert zijn 50ste verjaardag. In datzelfde jaar verwerft het Fibraver in Frankrijk, samen met een fabriek voor minerale glaswol in het Franse Beaucaire. Pfleiderer neemt een glaswolfabriek in Salgótarján in Hongarije over, terwijl de Poolse fabriek in Dąbrowa Górnicza opstart.

50 JAAR POLIGLAS – GROEI BUITEN EUROPA
2000

Saint-Avold-fabriek wordt operationeel

De nieuwe fabriek van Poliglas in het Franse Saint-Avold begint met de productie van minerale glaswol.

50 JAAR POLIGLAS – GROEI BUITEN EUROPA
2001

Opening van 2de glaswolfabriek in Rusland

Pfleiderer besluit een tweede glaswolfabriek in het Russische Serpukhov te bouwen.

50 JAAR POLIGLAS – GROEI BUITEN EUROPA

EEN NIEUW BEDRIJF IN DE MAAK

2002

Uralita Group koopt de isolatiedivisie van Pfleiderer Uralita neemt de isolatiedivisie van Pfleiderer over. Poliglas begint met de ontwikkeling van het Adriatisch project voor de bouw van een XPS-fabriek in Bondeno in Italië. 2003

Uralita neemt de isolatiedivisie van Pfleiderer over. Poliglas begint met de ontwikkeling van het Adriatisch project voor de bouw van een XPS-fabriek in Bondeno in Italië.

EEN NIEUW BEDRIJF IN DE MAAK
2003

Capaciteitsverhoging in Bondeno

Poliglas installeert een tweede productielijn om de capaciteit van de pas gebouwde XPS-fabriek in het Italiaanse Bondeno te vergroten.

EEN NIEUW BEDRIJF IN DE MAAK
2004

Ontstaan van URSA

Als gevolg van de fusie tussen Poliglas en Pfleiderer ontstaat URSA als een nieuwe onderneming die de expertise van beide bundelt. URSA krijgt een volledig nieuw en fris bedrijfsimago, inclusief een nieuw logo. De twee ijsberen staan symbool voor de bescherming van en de aanpassing aan het milieu, wat de waarden achter de URSA-producten vertegenwoordigt: welzijn, nabijheid en menselijkheid. Tegelijkertijd worden nieuwe merken gelanceerd, waarvan URSA GLASSWOOL en URSA XPS de paradepaardjes zijn.

EEN NIEUW BEDRIJF IN DE MAAK

100 JAAR URALITA – CAPACITEIT BLIJFT TOENEMEN

2005

Capaciteitsverhoging in Serpukhov

URSA bouwt een tweede productielijn in haar Serpukhov-fabriek in Rusland.

100 JAAR URALITA – CAPACITEIT BLIJFT TOENEMEN
2006

Nieuwe XPS-fabriek in Saint-Avold

URSA bouwt een XPS-fabriek op de bestaande productiesite van Saint-Avold in Frankrijk, met een capaciteit van 25.000 vierkante meter.

100 JAAR URALITA – CAPACITEIT BLIJFT TOENEMEN
2007

100 jaar Uralita – nieuwe XPS-fabriek in Rusland en meer capaciteitsgroei

Uralita Group viert haar 100ste verjaardag. URSA’s vijfde productiecentrum voor XPS-isolatie wordt in Serpukhov, Rusland gebouwd. De capaciteit van de minerale glaswolfabriek in het Franse Saint-Avold wordt verhoogd tot 34.000 ton.

100 JAAR URALITA – CAPACITEIT BLIJFT TOENEMEN

NIEUWE DOORBRAKEN IN PRODUCTEN

2008

Overname van een glaswolfabriek in Turkije

De expansie van URSA buiten Europa houdt aan, ditmaal door de overname van de glaswolactiviteiten van Ozpor, met een fabriek in Polatlı in Ankara in Turkije.

NIEUWE DOORBRAKEN IN PRODUCTEN
2009

Lancering van het innovatieve en revolutionaire URSA PUREONE

URSA lanceert het premium product URSA PUREONE – de eerste witte, zachte en hoogwaardige minerale wol in Europa. Deze lancering past in de bedrijfsstrategie om de meest innovatieve en duurzame productlijnen aan te bieden en tegelijk bij te dragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis. URSA TERRA, de nieuwe minerale wol gebruikt voor hoogwaardige akoestische isolatie, wordt hetzelfde jaar gelanceerd.

NIEUWE DOORBRAKEN IN PRODUCTEN
2010

URSA GEO wordt gelijktijdig internationaal gelanceerd

URSA lanceert URSA GEO, een innovatief product in het standaard assortiment dat een hoge thermische en akoestische isolatie biedt, gekoppeld aan uitstekende mechanische en brandwerende eigenschappen.

NIEUWE DOORBRAKEN IN PRODUCTEN
2011

PUREONE ontvangt verschillende Europese awards

Doorheen haar geschiedenis heeft URSA veel awards ontvangen, maar zelden is een van zijn producten zo internationaal geprezen. URSA's topproduct URSA PUREONE ontvangt een aantal prijzen in heel Europa, zoals de BAU 2011 Product Innovation Award, de Zielona Marka ("Green Brand") Innovation Award in Polen en erkenningen van eindklanten.

NIEUWE DOORBRAKEN IN PRODUCTEN

INTERNE EN EXTERNE GROEI VERSNELLEN

2012

URSA-isolatie ontvangt EPD

URSA Duitsland ontvangt een Environmental Product Declaration (EPD) na het doorstaan van een evaluatie volgens de normen van het Institut für Bauen und Umwelt (IBU).

INTERNE EN EXTERNE GROEI VERSNELLEN
2013

URSA ontvangt award voor product van het jaar 2012

De lezers van het tijdschrift dachbaumagazin kiezen het hoogwaardige isolatieproduct URSA PUREONE tot Product van het Jaar 2012.

INTERNE EN EXTERNE GROEI VERSNELLEN
2014

URSA Bondeno hervat productie na aardbeving

URSA's XPS-fabriek in Bondeno in Italië hervat de productie na een grondige heropbouw na een ernstige aardbeving die de regio Ferrara trof op 20 mei 2012.

INTERNE EN EXTERNE GROEI VERSNELLEN
2015

URSA lanceert zijn nieuwe bedrijfsimago

URSA behoudt zijn logo en embleem van de twee ijsberen. Dit beeld is nu naar rechts gericht, bij de naam van het merk. Een nieuw kleurenpalet brengt levendige en opvallende kleuren, en alle productnamen en verpakkingen van URSA worden opnieuw ontworpen.

INTERNE EN EXTERNE GROEI VERSNELLEN

OP WEG NAAR EEN NIEUWE HORIZON

2015

URSA wordt onderdeel van Xella Group

Xella International GmbH neemt URSA over, dat als zelfstandige businessunit blijft opereren. URSA vervolledigt nu Xella's portfolio van bouwmaterialen op minerale basis, waardoor mogelijkheden ontstaan om producten van beide bedrijven te combineren tot innovatieve oplossingen.

OP WEG NAAR EEN NIEUWE HORIZON
2017

Lancering van URSA TERRA in Frankrijk, België en het VK

In 2017 kwam de URSA TERRA minerale glaswol ook in Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk op de markt. Het grote succes en de prestaties van dit materiaal op de Spaanse markt waren een belangrijke factor achter de introductie in deze nieuwe markten, waar de ontvangst ook uitstekend was.

OP WEG NAAR EEN NIEUWE HORIZON
2018

Nieuwe lijn voor witte inblaaswol in El Pla de Santa Maria

URSA heeft geïnvesteerd in een nieuwe productielijn in El Pla de Santa Maria (Tarragona, Spanje) voor dit materiaal als gevolg van het succes in Frankrijk en in andere markten, evenals het installatiegemak en de aanzienlijke impact op financieel vlak en op het welzijn van de eindgebruiker. De nieuwe lijn werd in een recordtijd opgebouwd en onze klanten zijn blij om sinds de eerste helft van het jaar materialen uit deze fabriek te ontvangen.

OP WEG NAAR EEN NIEUWE HORIZON

Strong brand with major growth potential

2021

Belangrijke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid

URSA heeft zijn eigen planning voor 2030 opgesteld om de Sustainable Development Goals (SDG's - Duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen) te halen en zijn milieu- en sociale prestaties te verbeteren in een vastberaden streven naar duurzaamheid en een circulaire economie. Het ESG-project (Environmental, Social & Governance) definieert de werkgebieden die de onderneming de komende jaren resoluut zal aanpakken.

Strong brand with major growth potential
2022

URSA treedt toe tot de Etex-groep

In het begin van het jaar werd de overname van URSA door Etex, een grote Europese groep, aangekondigd, waardoor het bedrijf zijn groeimarge en zijn sterke inzet voor duurzaamheid, waar het de afgelopen jaren aan heeft gewerkt, kan voortzetten. Met deze integratie bevestigt Etex zijn ambitie om wereldleider te worden op het gebied van lichtgewicht en modulaire bouwoplossingen.

Strong brand with major growth potential

Over Etex

Etex is een wereldwijde producent van bouwmaterialen en een pioneer in lichtgewicht oplossingen. Etex wil mensen over de hele wereld inspireren om veilige, duurzame, slimme en mooie leefruimtes te bouwen. Het bedrijf werd opgericht in 1905 en heeft zijn hoofdkantoor in Zaventem, België. Het familiebedrijf heeft meer dan 13.500 werknemers wereldwijd. Het heeft meer dan 140 vestigingen in 45 landen en boekte in 2021 een omzet van 3,0 miljard euro en een REBITDA van 570 miljoen euro. Etex koestert een cultuur van samenwerking en zorgzaamheid, een pioniersgeest en een passie om het altijd beter te doen voor zijn klanten.  Etex heeft 5 R&D-centra die 5 wereldwijde divisies ondersteunen:
  • Building Performance: droge bouwoplossingen waaronder gipsplaten en vezelcementplaten, bepleistering en geformuleerde producten, passieve brandbeveiliging en aanverwante producten.
  • Exteriors: een reeks esthetische vezelcementmaterialen voor gebruik in de landbouw en voor architecturale en residentiële buitenafwerking.
  • Industrie: brandbeveiliging en hoogwaardige isolatieproducten voor de bouw en OEM (Original Equipment Manufacturer)-industrie.
  • Isolatie: minerale glaswol en geëxtrudeerd polystyreen (XPS) voor thermische en akoestische isolatie.
  • New Ways: hoogtechnologische offsite modulaire oplossingen op basis van hout en staalskeletbouw.
Het wereldwijde portfolio van Etex omvat toonaangevende commerciële merken zoals Cedral, Durlock, Equitone, Eternit, Gyplac, Kalsi, Pladur, Promat, Siniat, Superboard en URSA. Etex is Inspiring Ways of Living. Voor meer informatie bezoek onze website: www.etexgroup.com.
  1. Home
  2. Geschiedenis