Ingenieus sorteercentrum met metalen gevels geïsoleerd met glaswol

Voor het Agentschap Net Brussel ontwierpen architectenbureaus Atelier 229 en evr-Architecten een ingenieus concept voor duurzaam afval- en materiaalbeheer op de industriële BUDA-site. Dat project omvatte onder andere de constructie van een bedrijfshal en een kantoorgebouw in houtstructuur met metalen gevelbekleding. Voor een optimale thermische en akoestische isolatie, en een hoge brandveiligheid koos het bouwteam CLADURSA 32.

Op een industrieterrein langs het kanaal in Neder-over-Heembeek vlak bij de Budabrug kreeg het nieuwe sorteercentrum van het Agentschap Net Brussel vorm. Architectenbureaus Atelier 229 en evr-Architecten werkten een innovatief ontwerp uit waarbij duurzaamheid en veiligheid vooropstaan. Het doordacht concept garandeert dat alle activiteiten en circulatie efficiënt verlopen zonder risico op kruisstromen.

De site bestaat uit een kantoorgebouw en industriële hal, een wasstraat voor vrachtwagens en een publiek containerpark. Het hoofdgebouw en de loods zijn opgetrokken in houtstructuur met verticaal geplaatste stalen golfplaten als gevel. Metaal is een dun materiaal en heeft een hoge warmtegeleidingscoëfficiënt. Een goede isolatie is dus essentieel om warmteverliezen te beperken en een zo energiezuinig mogelijk gebouw te creëren. Door de goede thermische eigenschappen en hogere brandklasse is glaswol een ideale oplossing.

Optimaal voor metaalbouw

HD Systems plaatste een metalen gevelbekleding. Het Luikse bedrijf, gevestigd in Verviers, is gespecialiseerd in het realiseren van gevels, daken, gevelbekleding en raamwerken voor openbare, particuliere en industriële gebouwen. Als isolatie koos het team CLADURSA 32 in een dikte van 210 millimeter. Deze vormvaste minerale wolplaat is éénzijdig bekleed met glasvlies en voorzien van een snede aan de langszijde. Dat laat een makkelijke en snelle installatie toe en de inkeping in de lengte garandeert een correcte montage aan de binnendoosflens. Hierdoor is dit product uitermate geschikt voor het isoleren van metalen gevelbekleding.

CLADURSA 32 komt in verschillende diktes en onderscheidt zich door uitstekende thermische eigenschappen en zeer goede akoestische prestaties. Zo is maar 1 laag nodig om een gevel met metalen gevelbekledingspanelen optimaal te isoleren. De glaswolplaat is waterafstotend en brandveilig, waardoor het voldoet aan de normen voor industriële bouw.

Service op maat

“De kwaliteit van het product en de commerciële ondersteuning waren doorslaggevend in onze keuze. URSA denkt proactief met ons mee om de oplossing optimaal af te stemmen per specifiek project. Zo kan je de dikte in de diepte van de zaagsnede laten wijzigen, zodat de isolatie zich aanpast aan het type metalen gevelplaat en de binnendoosflens bedekt, om koudebruggen te voorkomen”, vertelt Ludovic Lamby, projectverkoopverantwoordelijke bij HD Systems. “Een bijkomende troef is de duurzaamheidsvisie van URSA om de impact op mens en milieu zo laag mogelijk te houden.” De recycleerbaarheid van URSA glaswol sloot dan ook perfect aan bij de doelstellingen van het Agentschap Net Brussel. Voor de aankoop van de isolatie klopte HD Systems bij Biemar Bois aan. Deze groothandel en URSA kennen een lange historiek met een samenwerking gestoeld op onderling vertrouwen en open communicatie. Dat bevestigt de verantwoordelijke voor de geveldivisie Justin Debel: “URSA is niet voor niets al 40 jaar onze belangrijkste glaswolleverancier. We zijn tevreden dat we voor de BUDA-site opnieuw een knappe oplossing mochten bieden.”

Innovatief woonproject aan het water

In de oude industriële zone van het kanaal in Anderlecht trekt Atlantis de aandacht met 87 appartementen en 4 commerciële ruimtes. Het project combineert een eigentijdse look met de vredige sfeer van het water. In een dergelijke setting is akoestiek een belangrijke factor. Goede geluidsisolatie, zoals met WALLTEC, is essentieel.

Energiezuinig bouwen is vandaag de norm. Met het oog op een optimaal wooncomfort. Dat had projectontwikkelaar Eaglestone zeker voor ogen bij de bouw van Atlantis. Wooncomfort wordt niet alleen bepaald door de temperatuur in huis, ook de akoestiek weegt door. Geluidshinder is namelijk een bijzonder storende factor als je optimaal wil genieten van je appartement. Zeker in een omgeving waar zoveel mensen bij elkaar wonen. Vandaar het belang van goede geluidsisolatie.

Goede verhouding prijs-kwaliteit

Voor Atlantis is gekozen voor een akoestische isolatie van de voorzetwanden tussen de appartementen. “Onze verdeler MPRO stelde WALLTEC voor als variant op het lastenboek. Finaal hebben wij beslist om met URSA te werken vanwege de goede prijs-kwaliteitsverhouding”, vertelt Jeroen Van Mullem van bouwheer Cordeel. Marc Desmecht, senior accountmanager bij MPRO bevestigt: “URSA onderscheidt zich inderdaad door hun uitstekende kwaliteit aan een interessante prijs.”

Betrouwbare partner

Zo’n 2 jaar geleden breidde MPRO zijn isolatiegamma uit met URSA producten, op vraag van de klant en dankzij de samenwerking met Koen Slos van URSA. “In het algemeen ben ik heel tevreden over ons partnership. URSA is bijzonder snel in het vinden van een oplossing als zich een probleem voordoet”, zegt Marc. Ook de levertermijnen sluiten goed aan bij de eisen van zijn klanten. Dat URSA de ecologische kar trekt, zoals met het URSA TERRA gamma, is eveneens een belangrijke troef.

Jeroen: “Het was voor mij de eerste keer dat ik met URSA werkte. En ik was aangenaam verrast. De kwaliteit van het product is goed en de glaswolplaten zijn makkelijk hanteerbaar. Het product werd bovendien vlot geleverd op de werf en er was nooit een probleem met de voorraad. Ik zal het in de toekomst zeker aanbevelen voor gelijkaardige projecten.”