Project details
- Producten: FRAMETEC 35
- Toepassing: Hout- & staalskeletbouw
- Type gebouw: Wijk
- Projectpartners: Bontinck Architecture and Engineering, Charpentes Jonckheere Spanten, Decleir Houtconstructies, Upgrade Estate
In de Gentse wijk The Loop bouwt Upoffiz – een divisie van Upgrade Estate – het mixed use project ‘Loop 5’. Het opmerkelijke concept brengt een symbiose tussen werken, wonen en ontspanning, geheel in lijn met de nieuwe toekomstvisie over de stadswijk. De ontwikkeling is ontworpen en gebouwd volgens de ambitieuze duurzaamheidsprincipes van Upgrade Estate. De glaswol van URSA en gipskartonplaten van Siniat passen niet alleen in die duurzaamheidsvisie, de certificatie van de producten ontzorgt ook zowel aannemer Decleir Houtconstructies als Upgrade Estate.
Het Gentse stadsdeel The Loop – in de oksel van de E40 en R4 - zal de komende jaren evolueren naar een levendige wijk met een mix van kantoren, winkels en woongebouwen met ruimte voor groen, recreatie en evenementen. Loop 5 speelt met een combinatie van twee kantoorgebouwen, 45 appartementen voor young professionals en een theater treffend in op die nieuwe wijkinvulling. De ontwikkeling kreeg in lijn met de visie van Upgrade Estate een sterk duurzame toets: een 10.000m² grote buitenruimte zorgt voor een sterke outdoor experience, een uniek foodconcept verzekert gezonde maaltijden tijdens of na de werkuren, een coachteam begeleidt de bedrijven en bewoners en bovenal; de gebouwen zijn volledig ontworpen en gebouwd met aandacht voor een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk. Dat vertaalt zich onder meer in een houtskeletstructuur voor de shared meeting rooms en de keuze voor materialen met een lage CO2-uitstoot tijdens de productie, de plaatsing én recyclage.
Bijzondere architectuur
Loop 5 is niet alleen baanbrekend in zijn concept, ook de architectuur is verfrissend. De lay-out durft afwijken van de klassieke vormentaal, het materiaalgebruik is niet-alledaags. Een optimaal uitzicht op de connecterende, groene buitenomgeving was het leidmotief voor de atypische vormgeving. “Die uitgesproken vormen waren een van de grote uitdagingen voor ons in dit project”, opent Bram De Bruycker, technisch-commercieel medewerker bij Decleir Houtconstructies. Het bedrijf specialiseert zich in alles wat bouwen met hout als leidraad heeft, dat van een wind-, water- en luchtdicht gebouw tot een instapklare constructie. “In Loop 5 zijn we verantwoordelijk voor de shared meeting rooms, inclusief de houten vloeren en binnenafwerking voor de kantoorgebouwen en de shared meeting rooms. Omwille van de grote variatie aan uitdagingen is dit project ons op het lijf geschreven. Naast de gangbare aandachtspunten als prijs, akoestiek en brandstabiliteit mogen we hier aan de slag met een zeshoekig ontwerp voor de shared meeting rooms, zichtbare houten plafonds, vloeren, wanden, passerellen, borstweringen en trappen. We hebben ervoor gekozen de geveldelen zoveel mogelijk te prefabriceren. Dat vraagt de nodige studie. Alle binnenwanden moeten op vlak van brandstabiliteit, brandreactie, akoestiek én esthetiek perfect zijn. Bovendien bestaat de dragende structuur uit betonnen kernen met vloerplaten waarin betonkernactivering is geïntegreerd. Daardoor hadden we een beperkte verankeringsdiepte van slechts 4 cm. Omwille van de betonkernactivering blijft het plafond zichtbaar, maar het heeft een berekende doorbuiging van 37mm. Dit wil zeggen dat onze wanden minimaal 40mm onder de betonplaat mogen aanzetten. Zo steunt de betonplaat niet op onze wanden wanneer ze haar maximale doorbuiging heeft bereikt. Die zijn daar immers niet op berekend en zouden breken. We maken deze doorbuiging mogelijk met behulp van 450 verlengde ankers met sleufgaten.”
De gebouwstructuur bracht ook enkele logistieke uitdagingen met zich mee. Bram De Bruycker daarover: “We dienden alle bouwmaterialen binnen te brengen via een raamopening op de eerste verdieping. Het ging soms om elementen van 1 ton of van 11m lang. Het was een hele zoektocht om de juiste hijsmiddelen te vinden die klein genoeg zijn om binnen te werken en tegelijkertijd zwaar genoeg om 1 ton te kunnen heffen. Ook de beschikbare ruimte was maar nipt. Zo plaatsten we geprefabriceerde wanden van 5m28 hoog tussen een vloer en plafond met een tussenafstand van 5m34. Die beperkte hoogte was ook een hele opgave om een mezzanine te integreren.
Maar de ultieme uitdaging zat erin om binnen de combinatie van uitdagingen een project neer te zetten waarvan Upgrade Estate en Bontinck Architecture and Engineering droomden.”
Switch van prefab naar in situ bouwen
Als houtbouwer benut Decleir Houtconstructies graag de troeven van prefabricatie. “Voor het eerste kantoorgebouw hebben we de volledige geveldelen in het atelier laten voorbereiden, inclusief het plaatsen van de URSA glaswolisolatie en de LaDura-wandafwerking van Siniat. Op de werf dienden we na de montage alleen de onderstrook van 60cm nog af te werken met isolatie en LaDura. Daar hebben we uit geleerd dat enerzijds de gewichten te zwaar waren om te manipuleren op de werf en dat anderzijds de LaDura-platen veel schade opliepen omwille van het vele manoeuvreren. Dat vroeg nadien nog veel herstellingen. Daarom hebben we er voor het tweede kantoorgebouw voor geopteerd enkel de frames met OSB-plaat te prefabriceren en de glaswolisolatie en LaDura-platen op de werf aan te brengen. Dat leverde niet alleen tijdswinst, maar ook een veel properder werk op. Het plaatsen van isolatie en de platen verloopt veel vlotter op de werf. Het werk dient wel nauwgezet te gebeuren. Alle vlakken dienen een volledige vulling te krijgen omwille van de akoestische eisen. Maar de glaswol laat zich snel en eenvoudig verwerken. Ze irriteert ook minder aan handen en ogen dan ander types glaswol of rotswol. Dat beamen onze arbeiders”, vertelt Bram De Bruycker. In totaal verwerkte de aannemer 3.400m² FRAMETEC van URSA en 8.800m² LaDura Premium gipsplaten (5.000m² in 12,5mm dik en 3.800m² in 15mm dik). La Dura Premium is een veelzijdige, stootvaste, verzelversterkte high density gipsplaat voor toepassingen in wanden en plafonds die moeten voldoen aan een verhoogde stootvastheid of uittrekwaarde. Dankzij de samenstelling is de plaat ook geschikt voor toepassing in vochtige ruimtes die moeten voldoen aan bepaalde brandweerstand- en akoestische eisen.
Ook de plaatsing van de LaDura-platen van Siniat verliep vlot. “De platen zijn dubbel geplaatst om te voldoen aan de akoestische eisen. Wel was er veel snijwerk omwille van de schuine wanden van de zeshoekige ruimten.
Het grootste voordeel van de combi URSA-Siniat is dat we met behulp van de door Etex aangeleverde attesten kunnen staven dat de constructies aan alle eisen op vlak van brandreactie, brandstabiliteit en akoestiek voldoen. Daardoor zijn wij ontzorgd en is Upgrade Estate zeker van het eindresultaat”, besluit Bram De Bruycker.
Location: Gent
Gerelateerde projecten
Glaswol, de stille kracht achter houten skeletconstructies
- Home
- Reference projects
- Ontzorgend isolatie- en gevelconcept voor Loop 5