Iconische garage wordt nieuwe cultuurpool

XPS N VII L, XPS N III L

Iconische garage wordt nieuwe cultuurpool

Project details

  • Producten: XPS N VII L, XPS N III L
  • Toepassing: Industriële en zwaar belaste vloeren
  • Type gebouw: Museum
  • Projectpartners:
Iconische garage wordt nieuwe cultuurpool
XPS N VII L
Iconische garage wordt nieuwe cultuurpool
XPS N III L
URSA

Op de site van de oude Citroëngarage in Brussel krijgt het museum KANAL Centre Pompidou stilaan vorm. De herbestemming van de gebouwen en de renovatie van de iconische showroom gebeuren met veel aandacht voor het historische karakter. Duurzaamheid en hergebruik staan hierbij voorop. Qua isolatiemateriaal voor de vloeren en kelder viel de keuze dan ook op het waterbestendige en drukvaste XPS van URSA.

KANAL Centre Pompidou koestert de ambitie een cultuurpool te worden die iedereen, Brusselaars en bezoekers, uitnodigt om ervaringen uit te wisselen in een dynamische context. De plek zal niet alleen een museum voor moderne en hedendaagse kunst huisvesten maar eveneens publieke ruimte ter beschikking stellen. Voor dit ambitieuze project koos het bouwteam URSA XPS als isolatiemateriaal voor de vloeren en kelder. De platen in geëxtrudeerd polystyreen bevatten een aanzienlijk deel gerecycleerde grondstoffen en zijn 100 procent verwerkbaar. Daardoor is er geen afval in het productieproces. Daarnaast zijn ze ook volledig recycleerbaar. Hiervoor ontwikkelt URSA Group verschillende oplossingen om snijafval in te zamelen en te verwerken. Eigenschappen die goed aansluiten bij het duurzame karakter van deze reconversie.

Uitstekende druksterkte van 700 kPa

Dat het bijna 100 jaar oude emblematische gebouw toe was aan een grondige make-over is een understatement. Om deze renovatie toekomstbestendig te maken, kozen de projectleiders robuuste materialen uit die de tand des tijds goed doorstaan. “Dit gevarieerde project is erg uitdagend qua renovatie- en staalwerken, waarbij we verschillende technieken toepassen. De volledige vloer en kelder worden geïsoleerd met URSA XPS. Dat isolatiemateriaal heeft een zeer hoge druksterkte en kan 700 kPa weerstaan”, vertelt Sébastien Baudoux, projectmanager bij SM CIT Blaton / BPC dat de isolatie plaatst. “De XPS-platen zijn bovendien makkelijk te installeren en hebben een hoge weerstand tegen water- en vochtindringing. Niet onbelangrijk bij dergelijke toepassingen.”

In het nieuwe culturele centrum worden zo’n 5.500 vierkante meter aan XPS N VII L in 100 en 120 millimeter en XPS N III L in 40 millimeter gebruikt. “Naast de technische specificaties waren voor ons de technische ondersteuning en het reactievermogen van de leverancier, en de opslag van het materiaal essentieel. We hebben alle technische documentatie nodig om de conformiteit van het product te laten goedkeuren, in lijn met de vooropgestelde eisen.”

Beschikbaarheid van materialen

De beschikbaarheid van materialen was een precair punt in dit project, ook voor de XPS-platen. URSA sprong uit door zijn proactiviteit en door de mogelijke levertermijnen. “Een tijdige levering is altijd belangrijk, maar in de context van deze site nog meer. Aangezien we midden in Brussel zitten, is voldoende opslagruimte niet evident”, vertelt Sophie Verbreckt, vertegenwoordiger bij leverancier YouBuild. “Duidelijkheid over hoeveel vierkante meter beschikbaar is wanneer we een bestelling plaatsen, is dus cruciaal. Vooral als we spreken over dergelijke oppervlakten. Wendy Vanderhaeghe, onze URSA-salesverantwoordelijke, is reactief, nauwkeurig en veeleisend. Hij begeleidt ons in onze keuzes, zowel over de prijs, verpakking als deadlines. Bij URSA beschikken we steeds over de nodige informatie. Met hen samenwerken is een echt plezier.”

Location: Brussel

"De platen in geëxtrudeerd polystyreen bevatten een aanzienlijk deel gerecycleerde grondstoffen en zijn 100 procent verwerkbaar. Daardoor is er geen afval in het productieproces. Daarnaast zijn ze ook volledig recycleerbaar."

Gerelateerde projecten

  1. Home
  2. Reference projects
  3. Iconische garage wordt nieuwe cultuurpool