Wegwijs in de wirwar aan isolatiebegrippen
R-waarde, U- of lambda-waarde. Geraak jij ook het noorden kwijt bij het zien van alle mogelijke isolatieparameters? Welke is het best zo hoog mogelijk en wat houd je beter laag? De isolatiewaarden bepalen je keuze in het type materiaal en of je recht hebt op een premie. Interessant dus om alle technische begrippen even op een rijtje te zetten.
R-waarde, U- of lambda-waarde. Geraak jij ook het noorden kwijt bij het zien van alle mogelijke isolatieparameters? Welke is het best zo hoog mogelijk en wat houd je beter laag? De isolatiewaarden bepalen je keuze in het type materiaal en of je recht hebt op een premie. Interessant dus om alle technische begrippen even op een rijtje te zetten.
Welk isolatiemateriaal geschikt is voor je woning, hangt af van een aantal parameters. Bij het isoleren wil je idealiter materiaal met de hoogst mogelijke isolerende waarde. Dit heeft echter een impact op de dikte van het materiaal. Om je woning optimaal uit te rusten, is het dus zoeken naar een correcte balans tussen de dikte en de thermische waarde van het isolatiemateriaal, alsook de juiste toepassing. Minerale wol aan de buitenkant van een keldermuur plaatsen is bijvoorbeeld geen goed idee, maar XPS is dat wel. Je dak isoleer je langs de binnenzijde dan weer beter met glaswol.
Het belang van de R-waarde
Of je nu isolatiemateriaal koopt voor je dak, je muur of je vloer, de juiste keuze qua dikte en isolerende waarde maakt een wereld van verschil. Maar hoe begin je eraan en welke parameters ken je beter vooraf?
- De R-waarde of warmteweerstand geeft het warmte-isolerend vermogen van een materiaallaag aan en wordt uitgedrukt in m²K/W. Dit geeft aan hoe goed een bepaald isolatiemateriaal thermisch isoleert. Een hogere R-waarde duidt dus op een betere thermische isolatie.
R = d / λ – waarbij d staat voor de dikte van het materiaal.
- De U-waarde of warmtedoorgangscoëfficiënt duidt de isolatiewaarde van een constructiedeel aan, zoals bijvoorbeeld een dak of een muur. De U-waarde wordt uitgedrukt in W/m²K en is het omgekeerde van de R-waarde. Het wordt bepaald door het type en de dikte van de verschillende materiaallagen waaruit een constructiedeel opgebouwd is. De U-waarde toont aan hoe goed of slecht een constructiedeel warmte of koude doorlaat.
- De lambda-waarde (λ) of warmtegeleidbaarheid, uitgedrukt in W/mK, geeft weer hoeveel warmte er door een bepaald product gaat. Hoe lager de lambda-waarde van een isolatiemateriaal hoe minder warmte er verloren gaat. Een hogere, dus slechtere, λ-waarde kan gecompenseerd worden door de dikte van het materiaal.
- Het K-peil is het isolatiepeil van een woning of een gebouw. Het houdt rekening met de warmteverliezen door alle buitenmuren, daken, vloeren en ramen, en met de compactheid van het gebouw. Hoe lager het K-peil, hoe beter je woning geïsoleerd is.
De R-waarde is typisch de eerste waarde waar je naar kijkt bij de aanschaf van isolatiemateriaal. In Vlaanderen en Brussel worden de premies bepaald op basis van deze R-waarde. In Wallonië is de U-waarde dan weer doorslaggevend.
Type materiaal per toepassing
De juiste isolatiewaarden bepalen voor je woning is belangrijk. De selectie van het type materiaal hangt ook af van de toepassing. Minerale inblaaswol is bijvoorbeeld een goede keuze voor het na-isoleren van een spouwmuur. Heb je een drukvast, vochtbestendig materiaal nodig, dan opteer je beter voor XPS. Minerale wol is multi-inzetbaar. Een overzicht van de mogelijke toepassingen:
- Minerale wol
- Minerale inblaaswol
- XPS
- dak isoleren langs de buitenzijde – type omkeerdak
- isoleren van de zoldervloer
- spouwmuurisolatie
- isoleren van de binnenmuur
- vloerisolatie
- keldermuren en kelderplafond isoleren
Met je kennis van de technische begrippen en mogelijke toepassingen staat je niets in de weg om de correcte materialen te bepalen voor jouw project.