Een passend dampscherm voor elke toepassing

30 Jul 2021 Author Ursa Admin Insights InspiringWaysOfLiving
Een passend dampscherm voor elke toepassing

Bij het plaatsen van isolatie is het cruciaal dat het materiaal in goede staat blijft. Alleen zo behaal je de vooropgestelde isolatiewaarden. Het gebruik van een dampscherm is dan ook geen overbodige luxe wanneer je glaswol installeert. Ontdek hieronder welk type dampscherm je voor welke toepassing het best gebruikt.

Isolatiematerialen verliezen redelijk wat van hun isolerende eigenschappen als ze vochtig worden. Bij het plaatsen van dakisolatie moet je er op letten dat het isolatiemateriaal niet in contact komt met vocht vanuit de woning. Ook bij het isoleren van een binnenmuur die grenst aan een buitenmuur wil je vocht absoluut vermijden.

Daarom is het aangewezen een dampscherm te gebruiken. Het bevordert ook de luchtdichtheid van je woning en je vermijdt schimmelvorming. Een dampscherm plaats je steeds aan de warme kant van de isolatie. Welk dampscherm je het best kiest, hangt van de specifieke situatie, bouwcondities en -vereisten af.

Niet vochtregulerend dampscherm

Bij een dampopen constructie aan de buitenzijde is een niet-vochtregulerend dampscherm een goede oplossing. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een hellend dak waar het onderdak steeds dampopen is. Zo kan vocht ook langs die weg verdampen.

Je hebt hierbij de keuze tussen een steviger en minder stevig dampscherm. Het stevige exemplaar, zoals URSA SECO Dampscherm PP, is veel sterker en scheurt dus minder snel, maar het is ook minder dampdicht. Dit dampscherm is ook voorzien van rasterlijnen. Gebruik dit dus enkel voor ruimtes met een lage of gemiddelde luchtvochtigheid. Kies je voor URSA SECO Dampscherm PE, dan heb je een dampscherm dat dampdichter is, maar tegelijk minder stevig.

Vochtregulerend dampscherm

Met een vochtregulerend dampscherm ben je zeker van een gezond binnenklimaat doordat het zich aan het vochtgehalte aanpast. Zo vermijd je gegarandeerd condensatie. Dit is bijvoorbeeld ideaal om een plat dak langs de binnenzijde te isoleren, want een plat dak is volledig dampdicht aan de buitenkant. Eventueel opgebouwd vocht kan dus nooit meer langs die kant weg. Het vochtregulerend lucht- en dampscherm URSA SECO Modulovap is hierbij een must.

Plaatsen van een dampscherm

Het plaatsen van een dampscherm moet zeer nauwkeurig gebeuren. De dampschermbanen zijn best wat breder dan de isolatie zelf zodat ze overlappen. Deze overlappingen plak je nadien nauwkeurig af met een sterke kleefband.

Een dampscherm wordt idealiter nergens onderbroken, ook niet voor leidingen of kabels. Anders doe je de werking ervan teniet. Heb je geen andere mogelijkheid dan het scherm toch te doorboren? Maak het gat dan nadien volledig luchtdicht met een universele, eenzijdige kleefband.

  • Je woning isoleren met minerale wolplaten? Vergeet niet het juiste dampscherm te kiezen. Twijfel je nog? Je lokale dealer helpt je graag op weg.

URSA Team
Press contact